Foto: Arhiva

Ako vam programi "Moja prva plata" i najava ministra finansija Siniše Malog da će organizovati nagradnu igru kako bi poboljšao naplatu PDV-a zvuče poznato - to je zato što jesu. Vlada Srbije praktično je prepisala dva stara programa, uz pomoć kojih namerava da prikupi nove političke poene. Pričamo, naravno, o starim hitovima ranijih Vlada - programu za zapošljavanje mladih "Prva šansa" iz 2009. i nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" iz 2017. godine.

Nedavno smo pisali o programu „Moja prva plata“, za koji je premijerka Ana Brnabić rekla da predstavlja šansu za 10.000 mladih ljudi da stekne prvo radno iskustvo, dok će država u njihove „plate“ uložiti ukupno 10 milijardi dinara.

Zašto smo „plate“ stavili pod navodnike?

Pročitajte još:

Zato što se ispostavilo, kao što je za Nova.rs precizno objasnio doktor radnog prava Mario Reljanović sa Instituta za uporedno pravo, da taj program široko otvara vrata izrabljivanju mladih, pošto njegovi mladi korisnici niti dobijaju platu, niti imaju pravo na ograničeno radno vreme, pauzu, bolovanje, pa čak ni na kompletnu zdravstvenu zaštitu – zato što oni, prema našem zakonodavstvu, neće biti zaposleni.

Ne čudi, dakle, da se poslodavci i te kako interesuju za ovaj program, o čemu redovno izveštava i ministarstvo finansija na svom zvaničnom Instagram nalogu.

View this post on Instagram

Пријава фирми за програм "Моја прва плата" почела је 17. августа и траје до 25. септембра, а већ у првој недељи пријавило се 108 фирми. Држава улаже две милијарде динара у овај програм како би омогућила да 10.000 младих стекне искуство, почне да ради, прима плату и осамостали се. Након пријаве фирми, млади ће имати прилику да се пријаве за програм од 1. до 15. октобра. Трећа фаза реализације програма је избор кандидата од стране послодаваца у периоду од 16. до 31. октобра.

A post shared by Министарство финансија (@ministarstvo_finansija) on

Plata protiv Šanse

Dakle, ne samo da je „Moja prva plata“ duboko pravno problematična, već se radi i o reciklaži programa starog čak 11 godina, koji se zvao „Prva šansa“.

Kako je sada već daleke 2009. godine saopštilo ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, kome je na čelu bio Mlađan Dinkić, „Prva šansa“ garantovala je pripravnički staž za 10.000 mladih  u privatnim firmama, sa obezbeđenim platama – 16.000 za one sa srednjom školom, 18.000 sa višom i 20.000 sa fakultetom.

Mlađan Dinkić, uručenje ugovora korisnicima „Prve šanse“ Foto: Printscreen/YouTube/RTV Yu Eco

Podsetimo da je tada minimalna zarada iznosila oko 15.000 dinara, što znači da su korisnici starog programa makar mogli da računaju na minimalac, a tekao im je i pripravnički staž uz puno poštovanje Zakona o radu.

Aktuelni program „Moja prva plata“ predviđa da država korisnicima programa plaća 20 do 24.000 dinara „naknade“, dok poslodavci nemaju obavezu čak ni da doplate do minimalca od 30.000 dinara.

Nagrada i PDV

Da ne bi zaostao za premijerkom, u reciklažu se upustio i ministar finansija Siniša Mali.

On je u intervjuu „Politici“ najavio da će, u cilju suzbijanja sive ekonomije, u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa, s tim što će ovog puta ceo proces biti sprovođen elektronskim putem.

Joj razlike, rekli bi „Nadrealisti“, a mi podsećamo da je 2017. godine čitava Vlada stala iza nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, koju je organizovala zajedno sa organizacijom NALED. Predsednica Upravnog odbora NALED-a u 2016. godini bila je Ana Brnabić, koja sa te funkcije sledeće godine prelazi u Vladu, u fotelju ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu – i bila jedna od organizatora i najagilnijih promotera ove nagradne igre.

Foto: Promo

 

Nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ je pre tri godine organizovana upravo kako bi se smanjila siva ekonomija i izbegavanje plaćanja poreza, a u nagradnom fondu se našlo i pet stanova u Beogradu.

Dakle, kako bismo pomogli u organizaciji nagradne igre „Uzmi račun i pobedi 2020“, ostavićemo ovde pravila stare igre, pa ministarstvo finansija može i njih da reciklira, zajedno sa idejom da se plaćanje PDV-a nagrađuje: „pravo na učešće imaju svi punoletni građani Srbije koji prikupe najmanje 10 fiskalnih računa ili 10 slipova, minimalne vrednosti od po 100 dinara.

Računi se dostavljaju u kovertama, koje će biti besplatne i moći će da se preuzmu u svim filijalama Pošte Srbije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare