Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Tržište nekretnina u Srbiji trenutno definišu tri karakteristike, visoke cene kvadratnog metra stambene površine, veoma visoka tražnja i nedovoljna ponuda da zadovolji tu tražnju.

Piše: Aleksandar Radivojević

Visoke cene nisu same po sebi problematične, već je osnovni problem odnos cena kvadratnog metra i zarada koje građani imaju. Kako je i iznos rente, odnosno kirije, veoma visok u odnosu na zaradu prosečnog građanina Srbije, posedovanje stambenog prostora, kako bi se izbeglo plaćanje kirije, jedan je od glavnih ciljeva svake porodice, makar i otplaćivali stambeni kredit ceo životni vek kako bi im deca imala rešeno stambeno pitanje. Broj stanova u ponudi svakako nije dovoljan da se ova tražnja (potreba) zadovolji.

Uredba o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na prvu nekretninu po osnovu rođenja deteta, koju je vlada usvojila, omogućuje bespovratnu državnu pomoć za kupovinu prvog stana ili kuće, kao i za izgradnju kuće, za sve mame koje su dobile dete u 2022. godini, bez obzira da li se radi o prvom detetu ili ne. Maksimalni apsolutni iznos koji se može ostvariti subvencijom jeste 20.000 evra.

Uredbom o uslovima i načinu ostvarivanja prava na prvu nekretninu, po osnovu rođenja deteta Vlada Republike Srbije, suštinski se odlučila da na tržište nekretnina, „ubaci“ dodatni novac, ovaj put iz budžeta. Kako ponuda stanova ostaje ista, a ovom uredbom će se pojaviti dodatna količina novca na strani tražnje. Cene nekretnina u Srbiji dodatno će porasti pod direktnim uticajem ove uredbe.

Ključni problem predstavlja činjenica da država ne stvara novac, već samo raspoređuje onaj novac koji putem poreza, akciza, i na druge načine uzima od građana. Odnosno, novac koji će se dodatno potrošiti na ovu pomoć država će morati da prikupi od građana, najverovatnije većim akcizama na gorivo ili porezima. Za koji god vid prikupljanja sredstava za budžet da se država odluči, taj novac će doći „iz džepa“ svih građana.

Država ovaj novac može obezbediti i dodatnim zaduživanjem i time kratkoročno odložiti prelivanje opterećenja na građane, ali će i ovako pozajmljen novac u narednim godinama građani morati da vrate iz svog džepa, ovaj put uvećan i za kamatu.

Rezultat ove uredbe biće veća cena stanova i veći izdaci za građane kako bi se nadomestio trošak budžeta za ovu pomoć.

Dobro će proći porodice koje dobiju ovu vrstu pomoći, jer će cenu kvadratnog metra platiti manje od tržišne.

Loše će proći građani koji nemaju želju da kupe nekretninu ili već imaju rešeno stambeno pitanje, jer će iz svog džepa morati da nadoknade trošak u budžetu kojim se pomažu ove porodice.

Još gore će proći oni koji žele da kupe nekretninu, a ne spadaju u kategoriju koja može da konkuriše za sredstva, jer će morati da nadoknade trošak koji je nastao u budžetu, a nekretninu će morati u budućnosti da obezbede po još višim cenama kvadrata do kojih će ova uredba dovesti.

Najlošije će proći najsiromašnije kategorije stanovništva, koje nemaju sredstva za kupovinu nekretnine, jer će politika oporezivanja za koju se država odluči kako bi nadomestila ovaj trošak u budžetu najviše pogoditi ovu kategoriju zbog njihovih niskih primanja.

Najbolje će proći investitori i prodavci nekretnina, jer će ova uredba dovesti do rasta cena nekretnina dok neće uticati na rast troškova građenja.

Foto:Shutterstock/serato

Uticaj na smanjenje cena nekretnina u razvijenim zemljama vrši se putem uticaja države na rast stanova u ponudi, odnosno gradnjom novih kvadrata koje određene kategorije stanovništva, kao što je u ovom slučaju porodica sa novorođenim detetom, mogu da kupe po povoljnijim cenama. Na ovaj način država obezbeđuje manje cene kvadrata na tržištu za ove građane, dok dodatno olakšava pritisak na dalji rast cena ili utiče na smanjenje cena nekretnina za sve građane, jer povećava ponudu stanova na tržištu.

Da se Vlada odlučila da na ovaj način interveniše na tržištu nekretnina u Srbiji uslovi za kupovinu nekretnina od strane porodica sa novorođenim detetom bili bi još bolji od onih do kojih će odvesti usvojena uredba. Uslovi bi se poboljšali i za porodice čija su deca rođena pre 2022. godine, porodice bez dece, kao i za sve pojedince koji imaju potrebu za rešavanjem stambenog pitanja.

Bonus video – Veća rata za kredite u evrima 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare