Foto: Shutterstock/Promo

Kompanija Yettel i njena "sestrinska" firma Cetin d.o.o. dobijaju novog većinskog vlasnika - kompaniju "e&" (Etisalat and) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Mobi banka, međutim, ostaje i dalje u stoprocentnom vlasništvu kompanije u okviru češke PPF grupe. I Narodna banka Srbije za portal N1 potvrđuje da do sada nije dobila nijedan zahtev za davanje saglasnosti za sticanje udela u Mobi banci.

Kompanija Yettel i njena „sestrinska“ firma Cetin d.o.o. dobijaju novog većinskog vlasnika – kompaniju „e&“ (Etisalat and) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Mobi banka, međutim, ostaje i dalje u stoprocentnom vlasništvu kompanije u okviru češke PPF grupe. I Narodna banka Srbije za portal N1 potvrđuje da do sada nije dobila nijedan zahtev za davanje saglasnosti za sticanje udela u Mobi banci.

Češka PPF grupa posluje u pet oblasti: telekomunikacije, mediji, bankarstvo i finansijske usluge, e-trgovina i maloprodaja, dok peta oblast obuhvata raznolike delatnosti – od nekretnina, preko biotehnologije, pa do transporta („Škoda Transportation“).

Kompanija koja posluje u oblasti telekomunikacija je PPF Telekom grupa, u okviru koje posluju tri kompanije koje dalje imaju svoje kćerke-firme.

To su Yettel (sa istoimenim firmama u Srbiji, Bugarskoj i Mađarskoj), zatim O2 (sa firmama u Češkoj i Slovačkoj), kao i Cetin grupa (sa istoimenim firmama u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Češkoj).

Obelodanjena kupoprodaja između Emirates Telecommunication Group („e&“ – Etisalat and) i PPF grupe, odnosi se upravo na sticanje udela od 50 odsto plus jedne akcije u imovini PPF Telekom grupe (PPF Telekom) u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj.

Preduzeća u Češkoj ostaju izuzete od promene vlasništva. Isto, sudeći po saopštenju PPF grupe, važi i za Mobi banku u Srbiji.

Naime, Mobi banka AD Beograd u vlasništvu je PPF Financial Holdings, koji, prema podacima iz finansijskih izveštaja grupe, upravlja sa ukupno 12 banaka – od Češke i Slovačke, preko Velike Britanije i Srbije do Vijentma, Indije, Kine… I nije bio predmet kupoprodaje vlasničkog udela od strane kompanije iz Emirata.

U Narodnoj banci Srbije za portal N1 potvrđuju da do sada nije podnet zahtev za saglasnost centralne banke za sticanje udela u Mobi banci.

„Narodnoj banci Srbije do sada nije podnet zahtev ni od strane fizičkog, niti od strane pravnog lica za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva, koje bi mu omogućilo pet odsto i više glasačkih prava u Mobi Banci a.d. Beograd“, kažu u NBS.

U centralnoj banci napominju da „svaka promena vlasništva u banci sa sedištem u Republici Srbiji koja bi omogućila potencijalnom sticaocu sticanje od pet odsto i više glasačkih prava u toj banci, podleže pribavljanju prethodne saglasnosti NBS, koja podrazumeva ocenu ispunjenosti uslova propisanih Zakonom o bankama i podzakonskim aktima donetim na osnovu ovog zakona“.

Podsetimo, kompanija iz Emirata potpisala je sa PPF grupom sporazum prema kojem će steći udeo od 50 odsto plus jednu akciju u imovini PPF Telekom grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj. Ovo se odnosi na kompanije Yettel i Cetin.

Strane u transakciji su se dogovorile da će „e&“ (Etisalat and) platiti 2,15 milijardi evra unapred na zatvaranju akvizicije 50 odsto udela, plus jednu akciju u PPF Telekomu i dodatne isplatiti do 350 miliona evra u roku od tri godine nakon zatvaranja akvizije, ako PPF Telekom premaši određene finansijske ciljeve. Ovo podleže povratu do 75 miliona evra, ako se takvi finansijski ciljevi ne ostvare, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu PPF grupe.

Postojeća sredstva PPF Telekoma u Češkoj, uključujući češkog operatera O2 Czech Republic a.s. (O2 CZ) i provajder telekomunikacione infrastrukture Cetin a.s. (Cetin Czech), biće preneta van PPF Telekom grupe i neće biti deo transakcije.

PPF će zadržati svoj 100 odsto indirektni udeo u O2 CZ i svoj sadašnji indirektni udeo u firmi Cetin Češka, navodi se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Nova najava opadanja inflacije od strane Narodne banke Srbije: A pošto su jaja i kada će hrana da pojeftini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar