Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Forbs Srbija“ napravio je analizu ko čini novu srpsku poslovnu elitu. U pitanju je 11 pojedinaca koji u svom vlasništvu, posredno ili neposredno, imaju najmanje 140 preduzeća registrovanih u Srbiji i inostranstvu. Njihov poslovni uspeh je beležio stalni rast, a najveći deo ostvarenih prihoda duguju čvrstim vezama sa aktuelnim vlastima i zahvaljujući poslovima koje zbog tih veza dobijaju od države i njenih preduzeća.

Nekadašnji generalni direktor javnog preduzeća „Elektromreža Srbije“ i kum aktuelnog predsednika Srbije Nikola Petrović, prema dostupnim podacima, u svom 100 odstotnom vlasništvu ima firmu „EL&MI grupa“, koja je, kao i većina ostalih preduzeća u kojima Petrović ima suvlasništvo, direktno kao fizičko lice ili preko pomenutog preduzeća, registrovana za proizvodnju električne energije.

Kako piše Forbes, firma „EL&MI“ grupa postoji pod ovim imenom tek od maja prošle godine pošto je Petrović staru dotadašnju firmu „Eko Vlasina“ preimenovao.

Izuzev nje, Nikola Petrović, čije firme su poznate po izgradnji mini-hidroelektrana, poseduje polovinu udela u firmama „Crni vrh power“, „Starenergy“ Kragujevac, „Brebex“ i „Jasikovo“, od kojih su poslednje dve osnovane krajem 2021, odnosno 2022. godine.

Takođe, njegova „EL&MI“ grupa suvlasnik je, uglavnom većinski, u firmama „Green balancing group“, „Mini hydro investment“, „Eco energy group“, ali i jedini vlasnik u avio-kompaniji „Star fly wings“. Većina Petrovićevih firmi spada u malo privredno društvo, jer broj zaposlenih u njima uglavnom ne prelazi pet.

Pročitajte još

Nikola Petrović za sebe voli da kaže da „nije političar i funkcioner vladajuće stranke“, ali jeste u kumovskim i prijateljskim vezama sa aktuelnim predsednikom Srbije. Kao direktor javnog preduzeća „Elektromreže“, Petrović se 2015. godine našao u središtu afere sa kompanijom za razvoj vetroparkova „Kontinental vind“ pošto je u javnosti pušten snimak razgovora političara DS Bojana Pajtića i suvlasnice vetroparka Lidije Udovički, koja je Petrovića optužila da je tražio od ovog preduzeća mito od dva miliona evra kako bi pomenutu kompaniju priključio na mrežu EMS-a.

Ostaće zapamćeno kako su se Petrović i tadašnja direktorka „Kontinental vinda“ Ana Brnabić javnosti obratili iz Vlade Srbije, iako nijedno ni drugo nisu radili u Vladi. Petrović je zbog ove optužbe, kako je kasnije saopšteno, prošao i poligrafsko ispitivanje, tokom kojeg je utvrđeno da Lidija Udovički nije govorila istinu.

Petrović se, kako je objavljivala „Nova“, u martu ove godine našao u fokusu javnosti kada je vozeći pijan i drogiran skupoceni „meklaren“ izazvao na Dedinju saobraćajnu nesreću, u kojoj su dve osobe lakše povređene. Međutim, više od osam meseci u istrazi ovog slučaja nije bilo vidljivog pomaka, jer do početka decembra nije saopšten nikakav sudski epilog nesreće. 

Posmatrano prema imovini, u Petrovićevom biznisu odskače firma „Mini hydro investments“. Prema prihodima, dosta je ujednačenija situacija. U poslednje tri godine, najviše je prihodovao „Star fly wings“ (968 miliona dinara), „Green balancing group“ (718 miliona) i „Eco energy group“ (677 miliona), koji je i najprofitabilnija firma u sistemu sa 278 miliona dinara profita u poslednje tri godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar