Foto: Shutterstock

Sa prosečnom julskom neto platom od nešto više od 70.000 dinara zaposleni u Nišu nalaze se na vrhu lestvice zarada na jugu Srbije, ali malo ko od Nišlijki i Nišlija veruje u ovaj podatak Republičkog zavoda za statistiku. Građani su ubeđeni da prosečan stanovnik Niša ne zarađuje više od 40.000 ili 45.000 dinara, tako da zvanični statistički podaci uvek izazovu gnev i brojne negativne komentare na društvenim mrežama.

Poslednjih desetak godina u Nišu je otvoreno više pogona domaćih i stranih kompanija, ali su one prvenstveno zaposlile proizvodne radnike, a njihove plate uglavnom ne premašuju pomenute iznose.

Niš je svojevremeno bio poznat u nekadašnjoj Jugoslaviji, ali i van granica zemlje kao grad elektronike jer su se u niškoj Elektronskoj industriji proizvodili tada najsavremeniji televizori, radio-aparati, mašine za pranje veša, računari, telefonske centrale, radio-stanice, rendgen aparati, uređaji specijalne namene za vojsku i miliciju i mnogi drugi proizvodi.

Preduzeća Elektronske industrije koja su jedno vreme zapošljavala 20.000 ljudi nisu preživela tranziciju i privatizaciju, kao ni druga društvena i nekada veoma uspešna preduzeća poput Mašinske industrije, Jastrepca, Građevinara i Đuke Dinić.

Neisplaćene plate u nekadašnjim industrijskim gigantima u Nišu, razlog su što njihovi bivši radnici protestuju svakog petka ispred Gradske kuće skoro trinaest godina. Procenjuje se da oko 7.000 radnika nije dobilo zarade u ukupnom iznosu od oko 2,5 milijarde dinara. U međuvremenu su mnogi izgubili bitku sa godinama, bolešću ili sa sudskim izvršiteljima, čekajući da država ispuni obećanje da će ovaj problem rešiti „po hitnom postupku“.

Svetlu tačku u niškoj privredi sada predstavlja Naučno-tehnološki park. Za samo dve od otvaranja njegovi kapaciteti su popunjeni, tako da se planira izgradnja još jednog objekta. U NTP-u radi 40 IT kompanija i oko 600 mladih stručnjaka, uglavnom inženjera čija su primanja daleko viša od ne samo od niškog, već i od republičkog proseka.

***

BONUS VIDEO: Nišlije oprez: „Oko sokolovo“ vas gleda 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar