Foto:promo

Projekat "Moja prva plata" nastavljena je i u ovoj godini. Prijavljivanje je u toku i traje do 31. oktobra.

„Realizacija programa je usled velikog interesovanja privrede nastavljena i u 2022. godini, a naš cilj je da kroz Moju prvu platu omogućimo privrednim subjektima da reše problem deficita kadrova i, u isto vreme, da podstaknemo zapošljavanje mladih, omogućimo im da u kompanijama steknu prva radna iskustva i dobiju šansu za prvo zaposlenje“, izjavila je Ana Stojanović iz Službe za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije.

„Za učešće u ovogodišnjem programu prijavilo se 10.313 poslodavaca sa teritorije Republike Srbije, koji su ponudili mesta za ukupno 26.905 mladih praktikanata za 18.006 različitih radnih pozicija. Najviše se traže buduće knjigovođe i računovođe, administrativni radnici, programeri, prodavci, inženjeri različitih specijalnosti. Kompanije na ovaj način dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, da novim zapošljavanjem povećaju obim poslovanja i investiraju u razvoj ljudskih resursa. Trenutno je u toku prijavljivanje mladih koje traje do 31.oktobra. Prijava se vrši preko portala mojaprvaplata.gov.rs, a na program se mogu prijaviti svršeni srednješkolci i dilpomci“, izjavila je Ana Stojanović.

Uslov je da nemaju više od 30 godina života, da su bez radnog iskustva i da se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošlјavanje.

„Treću godinu za redom nudimo priliku za profesionalni razvoj osobama bez poslovnog iskustva, uz podršku i rad sa mentorom, kao i mogućnost zaposlenja na pozicijama – mašinskog inženjera, inženjera bezbednosti i zdravlja na radu, HR asistenta, tehnologa, asistenti nabavke i carine, IT administratora, biznis koordinatora, asistenta za logistiku i kontrolora kvaliteta“, rekao je Miloš Dokamonović iz HR sektora kompanije Ball Packaging EMEA i dodao:

„Do sada smo imali odlična iskustva. Na naše veliko zadovoljstvo neki od praktikanata postali su deo tima, a trenutno je u toku i prijavljivanje novih mladih ljudi. Posebnu pažnju smo posvetili tome da se praktikanti osećaju kao deo sistema, jer verujemo da je dobra poslovna atmosfera preduslov za dobre poslovne rezultate, a nova poslovna energija doprinosi boljim i inovativnijim biznis rešenjima. Osim toga trudimo se da naše vrednosti prenesemo i na naše nove kolege – očuvanje životne sredine, cirkularna ekonomija kroz reciklažu deo su naše poslovne strategije kako bi smo obezbedili održivu budućnost za sve nas.“

Pozitivna iskustva potvrđuju i praktikanti koji su prošli ovaj proces i dobili stalno zaposlenje.

Bojana Jovnaš, procesni lider u okviru inženjeringa kompanije Ball Packaging potvrdila je joj je program „Moja prva plata“ omogućio ne samo da stekne svoje prvo radno iskustvo već i da dobijem stalno zaposlenje.

„Šansa koju sam dobila da učim kroz praktične situacije i poslovne izazove u kompaniji Ball, bila je od neprocenjive važnosti za moje profesionalno usavršavanje i na kraju i za samo zaposlenje. Smatram da je dobra poslovna atmosfera takođe doprinela tome da se ostvarim na ovoj poziciji i da dam svoj maksimum. Podrška i razumevanje koju sam dobila od svojih starijih kolega, mentora, omogućila mi je da se nosim sa izazovima i da doprinesem u samom procesu rada“, rekla je Bojana Jovnaš, procesni lider u okviru inženjeringa kompanije Ball Packaging.

Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata“ ima za cilj da se podstakne osposobljavanje mladih za rad kao i njihovo zapošljavanje, a ujedno daje podršku privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova. Program sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva omladine i sporta, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Sve informacije o prijavljivanju i radnim pozicijama za angažovanje nezaposlenih mlađih od 30 godina, oni mogu naći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje i sajtu Moja prva plata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar