Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Potpredsednika Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić naveo je danas da je današnja izjava ministra finansija Siniše Malog da je "naša ekonomija stoji malo bolje nego neke veće i razvijenije ekonomije" u "najmanju ruku neodgovorna".

„Ako znamo da je Srbija prošle godine imala rast od samo 2,3 posto, dok je prosek u EU bio 3,5, a u zemljama Centralne i Istočne Evrope čak 4,3 odsto. Zar nije poštenije priznati da su u 2022. godini sve zemlje našeg regiona, osim Severne Makedonije, imale veći rast od Srbije, da smo sve dalje od standarda razvijenih zemalja i da su nas u prethodnim godinama po primanjima prestigle i Rumunija i Bugarska i Crna Gora“, upitao je Nikezić u pisanoj izjavi.

„Dodatno, danas kažete da ‘naša ekonomija i dalje raste’, a dobro znate da je prerađivačka industrija, srce naše ekonomije, od početka godine u padu, pa je u februaru bila 3,7 odsto niža nego prošle godine, slično kao i promet robe u trgovini na malo, koji je u februaru za 3,8 posto niži nego u istom mesecu 2022. godine, dok je broj izdatih građevinskih dozvola u januaru manji za 7,9 odsto“, dodao je on.

Nikezić je naveo kako u našoj ekonomiji danas „jedino rastu inflacija, koja je dostigla 16,1 odsto i javni dug, koji je prvi put u istoriji prešao 35 milijardi evra“.

„Zato je Srbija danas među četiri najsiromašnije evropske zemlje i ostaćemo u tom začaranom krugu siromaštva, ukoliko pod hitno ne počnemo da podržavamo hiljade domaćih privrednika umesto šačice stranih investitora, ograničavamo marže za 100 osnovnih životnih namirnica umesto povećanja cene struje, gasa i komunalija“, rekao je on.

Nikezić je naveo da je pod hitno potrebno i da ulažemo u domaću poljoprivredu umesto uvoza hrane, proizvodimo metalne proizvode umesto izvoza metalnih ruda, koristimo bespovratna sredstva EU za izgradnju infrastrukture umesto skupih kredita stranih vlada i povećavamo plate u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, pravosuđu… umesto samo specijalcima i tenkistima, ali i da oporezujemo ekstraprofit rudarskih i energetskih kompanija umesto devastacije srpskih prirodnih resursa i najviših cena goriva u regionu.

„Lista mera je mnogo duža, ali ako u 6 meseci primenimo samo ovih nekoliko, u Srbiji će se živeti bolje“, rekao je Nikezić.

***

BONUS VIDEO – Kockarnice i kladionice van radara države – gosti Dušan Nikezić i Aleksandar Vasić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare