Foto: Shutterstock

Proizvođači mleka danas su se u Ministarstvu poljoprivrede sastali sa resornom ministarkom Jelenom Tanasković kako bi razgovarali o problemima sa kojima se mlekari u Srbiji suočavaju, kao i zahtevima koje imaju za državu. Kako saznaje Nova.rs, na sastanku je odlučeno da se subvencija sa postojećih 25.000 dinara po muznom grlu podigne na 50.000 dinara. Takođe, uvodi se kontrola kvaliteta na uvoz mleka, pa će i mleko iz uvoza morati da zadovoljava određene standarde, a građani neće piti mleko sumnjivog kvaliteta iz uvoza. Uzeće se u razmatranje i povećanje premija, a odobren je i izvoz mleka.

„Mi smo prezadovoljni, nećemo protestovati, nećemo prosipati mleko. Što se minimalne cene otkupa tiče, tu ministarstvo ne može ništa jer ne može da utiče na privatne mlekare, ali smo svim dogovorenim zadovoljni. Takođe, uvodi se kontrola kvaliteta uvoznog mleka, što znači da će građani moći da budu bezbrižni jer neće piti mleko sumnjivog porekla iz uvoza kao do sada“, rekao je za Nova.rs član Uduženja proizviđača mleka Banata Vukašin Baćina.

Proizvođači mleka iz Banata su i pre sastanka najavili da će ministarstvu izložiti četiri zahteva.

Prvi je bio da minimalna otkupna cena kravljeg mleka bude 80 dinara po litru.

Pročitajte još:

“Kada država može da ograniči maloprodajnu cenu goriva na privatnim benzinskim pumpama, može da se odredi I minimalna otkupna cena mleka”, naveli su oni u zahtevima.

Drugi zahtev odnosio se na premije za mleko. Proizvođači mleka zahtevaju da premija za mleko bude 20 dinara po litru, u odnosu na sadašnjih 10 dinara, kao i da se sa postojećih 25.000 dinara po muznom grlu podigne na 50.000 dinara.

Dalje, zahtevali su da se ugovori o zakupu državnog zemljišta produže na još 10 godina.

Na kraju, mlekari su zahtevali obavezno uvođenje kvota na uvoz sirovog mleka, kao i isplatu svih zaostalih dugovanja prema poljoprivrednicima.

BONUS VIDEO Treba plakati za prosutim mlekom: Kako je srpskim mlekarima prekipelo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare