Foto: Privatna arhiva

Povodom najava da je kompanija Euro Litijum Balkan spremna da utroši jedan i po milion evra za rešavanje problema aerozagađenja u Valjevu, pravni zastupnik narodnog pokreta „Marš sa Kolubare“ Sreten Đorđević izjavio je da je reč o nastojanju ove kanadske kompanije da na svaki način obezbedi opstanak na istražnom području u dolini Kolubare.

Ministarstvo za rudarstvo i energetiku odbilo je u avgustu prošle godine zahtev kompanije ELB za nastavak geoloških istraživanjima u okviru projekta Valjevo sever zbog neispunjenja obaveza iz ugovora.

Na drugom istražnom području kompanije ELB, Valjevo – Mionica, Viši sud u Valjevu izrekao je rešenje privremene zabrane istražnih radnji dok se ne okonča postupak koji je narodni pokret „Marš sa Kolubare“ pokrenuo protiv ove kompanije jer je laboratorijski potvrđeno da je geološkim ispitivanjima zagađena voda u nekoliko bunara u selima Lukavc i Šušeoka.

PROČITAJTE JOŠ

Advokat Đorđević smatra da kompanija Euro Litijum Balkan nema nikakvo iskustvo u oblasti istraživanja termalnih voda i rešavanja problema aerozagađenja.

„Sumnjam da je u pitanju pokušaj da se zadrži istražno područje za bor i litijum, da ne bi uskočio neko drugi. Njihovi podaci do kojih su došli na osnovu predodnih geoloških istraživanja, na koje se pozivaju, takođe pokazuju stotine i hiljade puta veće koncentracije bora i litijuma u vodi, što kompanija krije od javnosti“, naglašava Sreten Đorđević za N1 i upozorava da postoji opasnost da kompanija pokušava da na mala vrata nastavi sa ispitivanjima bora i litijuma.

Kako je kazao, Zakon o rudarstvu sadrži odredbe o promeni vrste i predmeta istraživanja, kada kompanija tokom istraživanja naidje na neki drugi materijal.

„U tom slučaju, kada se inicijalni plan istraživanja promeni u određenom procentu , kompanija ima mogućnost da na osnovu izmenjenog projeta primenjenih geoloških ispitivanja u potpunosti pređe na istraživanje drugog geološkog materijala , na primer bora i litijuma. U tom slučaju izbegli bi privremenu meru, koja je na snazi jer privremena mera zabranjuje rad odobren drugima, predhodnim rešenjem ministarstva“, pojašnjava advokat Đorđević.

On smatra da kompanija ELB na ovaj način pokušava da opstane na ovom istražnom području planirajući da posle izvesnog vremena zatraži izmenu dozvole i opet se prebaci na geološka istraživanja bora i litijuma, prenosi N1.

BONUS VIDEO Pozadina Zakona o eksproprijaciji i referendumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar