Foto: Shutterstock

Banke su u drugom tromesečju 2023. nastavile sa blagim pooštravanjem standarda po kojima su odobravale kredite privredi, a ocena banaka je da su privrednici, ukupno posmatrano, blago povećali tražnju za kreditima tokom ovog perioda, navodi se u izveštaju o kreditnoj aktivnosti koji je objavila je NBS.

Navode da se pooštravanje standarda odnosilo na devizno indeksirane kredite i najvećim delom bilo je posledica viših cena izvora za kredite.

Dalje blago zaoštravanje standarda banke očekuju u trećem tromesečju.

Ocena banaka je da su privrednici, ukupno posmatrano, blago povećali tražnju za kreditima tokom drugog tromesečja 2023. godine, i to za kratkoročnim kreditima, najviše pod uticajem potrebe za finansiranjem obrtnih sredstava.

Banke su u ovom periodu nastavile i s pooštravanjem standarda za kredite stanovništvu, pri čemu se to u nešto većoj meri odnosilo na dinarske kredite nego na devizno indeksirane.

Banke su ocenile da je i tražnja stanovništva za kreditima, ukupno posmatrano, blago povećana tokom drugog tromesečja 2023. godine usled većeg interesovanja građana za gotovinske kredite, dok je tražnja za stambenim kreditima smanjena.

Takođe, očekuju da stanovništvo smanji tražnju za kreditima tokom trećeg tromesečja.

Rast tražnje bio je opredeljen tražnjom poljoprivrednika i vođen potrebom za finansiranjem obrtnih sredstava i restrukturiranjem obaveza, dok je kod velikih preduzeća smanjena tražnja za kreditima.

Rezultati ankete pokazuju da su kreditni standardi stanovništvu u drugom tromesečju pooštreni u sličnoj meri kao u prethodnom tromesečju i u skladu sa očekivanjima iz prethodne ankete.

Izveštaj o kreditnoj aktivnosti sumira rezultate ankete sprovedene od 3. do 20. jula 2023. godine.

U anketi su učestvovali predstavnici 18 banaka, što obezbeđuje reprezentativnu pokrivenost kreditnog tržišta, jer učešće ovih banaka iznosi preko 99 odsto bilansne sume bankarskog sektora.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar