Foto: Shutterstock

Beograđanka Bojana B. godinama je maštala o tome da jednog dana prestane da plaća rentu i kupi sopstveni stan, ali je imala problem koji joj se činio nerešivim - nije imala dovoljno novca za učešće.

Cifra od 10 do 20 odsto, koliko je potrebno izdvojiti za učešće, često je najveći izazov za one koji žele svoj krov nad glavom. Naša sagovornica, koja je želela da kupi stan u vrednosti od 70.000 evra, nije mogla da uštedi potrebnih 20 odsto. Sama visina rate stambenog kredita ne bi bila problem, jer je reč o novcu koji mesečno izdvaja za najam stana, ali učešće je kočilo kupovinu.

„Nije mi bilo svejedno kada sam čula da moram spremim 10 ili 20 odsto od cene stana, jer to nije mali iznos i nisam imala toliko gotovine. Ali, stan je bio zaista ono što sam želela, pa sam pokušala da pronađem rešenje“, priznaje Bojana.

Zato je počela da razmišlja o keš kreditu kao rešenju. Priznaje da se dugo premišljala da li da to i uradi.

„Meni je bio potreban kredit i za učešće i imala sam različite nedoumice. Nisam bila sigurna da li ću pronaći banku koja nudi uslove koji meni odgovaraju, nisam bila spremna na to da predugo čekam da mi odobre kredit, a takođe nisam bila sigurna da mogu da pronađem banku koja će mi biti ’partner’. Bilo mi je bitno da zaposleni sa kojim razgovaram razume moje potrebe, pa onda da mi objasni koja je najbolja opcija za mene“, kaže Bojana.

Renta je postala rata

Put ju je odveo u NLB Komercijalnu banku, gde je dobila odgovore na sve nedoumice i ponudu koja je višegodišnji san o kupovini stana učinila realnom opcijom.

„Tada sam shvatila da je to moja prilika da renta koju sam plaćala postane rata i da konačno postanem vlasnica nekretnine. Banka koju sam odabrala mi je zaista ponudila uslove koji su mi odgovarali. Rekli su mi da mogu da mi odobre keš kredit do iznosa od 3.000.000 dinara, što je za mene bilo više nego dovoljno“, kaže Bojana i dodaje da je keš kredit moguće dobiti i putem online zahteva bez odlaska u ekspozituru, sa maksimalnim iznosom kredita od 600.000 dinara.

U banci su joj objasnili da period otplate keš kredita može da bude od 13 do 71 meseca, kao i da ne treba da plati naknadu za obradu kredita.

Kada je rešila ovaj problem, Bojana je shvatila da je to stana iz snova deli jedan korak – podizanje stambenog kredita.

„Odmah su mi rekli da mogu da mi odobre kredit od 12.000 do 300.000 evra, koji ću moći da isplaćujem od 96 do 360 meseci, odnosno od osam do 30 godina. Takođe, ni kod stambenih kredita nema naknade za obradu kredita, što znači da sa strane banke tu nemam nikakav dodatni trošak“, priča ona.

Kako kaže, procedura je brza i jednostavna.

„Prilikom uzimanja kredita, zaposleni u banci su mi pomogli da razumem koje opcije imam na raspolaganju, a na kraju sam podigla kredite pod uslovima koji mi najviše odgovaraju. Zadovoljna sam svojim izborom jer sada imam nekretninu kakvu sam želela da imam, to je moj dom iz snova“, zaključila je Bojana.