Novica Tončev Foto:Milos Tesic/ATAImages

Firme u vlasništvu Novice Tončeva, ministra bez portfelja u još jednom mandatu i visokog funkcionera SPS, u proteklom periodu dobijale su poslove od njegovih kolega iz Vlade. Naime, ministarstva privrede i državne uprave i lokalne samouprave dodelila su njegovom preduzeću, u konzorcijumu sa još nekim firmama, ugovore koji su vredni i više od milion evra. I ne samo to. Firme Tončeva dobijale su poslove i od više opština po Srbiji, među kojima je i njegova - Surdulica, kao i od pojedinih državnih preduzeća i Uprave carina.

Ministar Novica Tončev već četiri godine je član Vlade Srbije, a poznat je i kao čovek koji vedri i oblači u Surdulici, gde je dugo bio predsednik Opštine.

Stopostotni je vlasnik nekoliko firmi – građevinskog preduzeća „Tončev Gradnja“ i „Tončev group“, a mediji su pisali preduzeća „Ton-Bau“ u Beču. Suvlasnik je „Surduličke Radio Televizije“ i kablovskog sistema.

Prve dve firme na spisku su onih koje uprkos očiglednom sukobu interesa dobijaju poslove od države i to od ministarstava u Vladi Srbije.

Koje su poslove dobijali?

Tako je Ministarstvo privrede u julu prošle godine poverilo rekonstrukciju u privredno-turstičkom multifunkcionalnom centru u selu Binovci u Surdulici firmi „Tončev gradnja“ i to u konzorcijumu sa preduzećem „Geourb group“ i „Gardal“. Kako je objavljeno, vrednost ovog ugovora je 44.693.175 dinara ili blizu 400.000 evra, a na tenderu su bili jedini ponuđači.

Novica Tončev Foto:TANJUG/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Isto preduzeće ministra sa još nekim firmama je u aprilu 2023. dobilo ugovor od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i to za posao izvođenja radova na rekonstrukciji i dogradnji zadružnog doma u Suvojnici kod Surdulice. Za to im je isplaćeno 130.641.544 dinara ili oko 1,1 milion evra. U Odluci o dodeli ugovora se konstatuje da je ta cena veća od procenjene vrednosti, ali da je „ista u skladu sa tržišnim vrednostima navedenih radova i u okviru raposloživih finansijskih sredstava naručioca“.

Tu se poslovanje sa javnim sektorom ne završava. U januaru ove godine „Tončev gradnja“ zajedno sa firmom „Gardal“ iz Niša dobila je posao rekonstrukcije objekta Ustanove za odmor i rekreaciju dece „Lipovac“. Ugovor je vredan 75.341.127 dinara ili oko 650.000 evra, a naručilac je Opština Aleksinac.

Foto: Shutterstock

U novembru 2023. godine je firmi Novica Tončeva sa još dva preduzeća poveren posao druge faze izgradnje sportske hale u Beški. Vrednost ugovora je 147.963.079 dinara ili oko 1,2 miliona evra, a naručilac je Opština Inđija.

Konzorcijum u kojem je bila i firma Novice Tončeva dobila je posao i u njegovoj Surdulici, gde je nekad bio predsednik Opštine. Reč je rekonstrukciji internističkog bloka dečjeg odeljenja i odeljenja fizikalne terapije Zdravstvenog centra, na šta je potrošeno oko 280,7 miliona dinara ili oko 2,4 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

U septembru 2023. godine „Geourb Group“ i „Tončev gradnja“ dobili su posao izgradnje Carinske ispostave, a i ovaj posao prelazi iznos od milion evra.

Firma ministra, u ovom slučaju „Tončev group“, sarađivala je i sa Košarkaškim savezom Srbije, tačnije sa preduzećem „Basketball 2023“, koje se nalazi u vlasništvu KSS. Bila je zadužena za „uslugu smeštaja i ishrane“, a vrednost posla je 11.325.380 dinara.

Tončev: Druže, ti uporedi

Ovim povodom kontaktirali smo ministra Novicu Tončeva. Na pitanje novinara da li misli da je u sukobu interesa, imajući u vidu da njegove firme dobijaju poslove od ministarstava u Vladi i nekoliko opština, on nam je poslao nekoliko grafikona koji se odnose na broj zaposlenih, bruto dobit i prihode. Ni reč o sukobu interesa.

„Evo druže, pa ti uporedi. Ja sam u Vladi od 2021„, kratak je bio Tončev.

Ovo nije prvi put da se Tončev našao u potencijalnom sukobu interesa. Baš to je utvrdila Agencija za sprečvanje korupcije pre nekoliko godina, jer je surdulička radio televizija pobeđivala na konkurisima 2011,2012. i 2014. godine. Novica Tončev je tada bio predsednik Opštine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare