Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali najavio je za ovu godinu značajno povećanje zarada u javnom sektoru, a svaki zaposleni moći će to da oseti po svom novčaniku u kojem će imati nekoliko hiljada dinara više.

U razgovoru za Blic, Mali je rekao da je ovo peta godina zaredom da se povećavaju plate u javnom sektoru.
„Sada to radimo u dogovoru sa MMF. Ove godine nećemo imati toliko ogromno povećanje zarada kao što je to bio slučaj prošle godine, ali biće značajno, tako da će svaki zaposleni to moći da oseti po svom novčaniku gde će imati nekoliko hiljada dinara više“, rekao je u razgovoru Mali.

Najavio je i da će se tačnim procentima pivećanja uskoro izaći u javnost.

„Sa druge strane, povećali smo i minimalnu cenu rada za 6,6 odsto, a penzije za 5,9 odsto. Prosečna plata je trenutno 511 evra, a već na proleće naredne godine mogla bi da dođe do 540 evra. Cilj je da do 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, a prosečna penzija 440 evra“, napominje Mali.

Na kritike da povećanja nemaju realnog osnova, Mali odgovara da imaju i to zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima.

„Prošle godine naš BDP je dostigao 45,9 milijardi evra i porastao za 4,2 odsto. Sa tako zahuktalom lokomotivom privrednog razvoja ušli smo i u početak ove godine i u prvom kvartalu smo imali rast od 5 odsto, što je bio najbolji rezultat u Evropi. Onda se desila pandemija i dovela nas pred nove ekonomske izazove“, objasnio je Mali i dodao:

„Mislim da smo ih uspešno prevazišli, tako da očekujemo da na kraju godine budemo među najuspešnijim ekonomijama u Evropi – zvanična projekcija privrednog rasta nam je -1 odsto, ali verujemo da možemo da budemo i na nuli. To nam otvara prostor za povećanje zarada jer su naša očekivanja da će sledeće godine rast BDP-a iznositi između pet i šest odsto“.

Na pitanje da li će medicinari dobiti veći rast plata od ostatka javnog sektora, ministar finansija kaže da će tačni procenti povećanja zarada uskoro biti poznati.

„Istovremeno je jasno da je zdravstvo u uslovima pandemije najviše opterećen deo javnih službi svuda u svetu, pa i kod nas. Zato smo medicinskim radnicima na samom početku pandemije povećali plate za 10 odsto. Uslovi za rad isto su tako važni, te smo se trudili a trudićemo se i dalje da kroz obnovu zdravstvene infrastrukture i kliničkih centara te standarde podignemo na još veći nivo“, zaključio je Mali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare