Foto: Mileta Bata Slankamenac

Četrdesetak poljoprivrednih proizvođača okupilo se danas na gradskom trgu u centru Leskovca, zahtevajući garantovane cene povrća i drugih proizvoda i subvencije kao u ostalim delovima države.Oni su Vladi Srbije dali rok od 48 sati za razgovor o tim i drugim zahtevima.

„Ukoliko nam ne budu ispunjeni zahtevi, odnosno, ukoliko ne budemo pozvani na razgovor, radikalizovaćemo proteste tako što ćemo traktorima blokirati centar Leskovca“, rekao je poljoprivednik iz sela Svirce Dalibor Kocić.

Ti poljoprivednici su se, pre desetak dana, sastali sa predstavnikom Ministarstva poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede, od koga su tražili da se obustavi uvoz ranog povrća i voća iz Makedonije i Albanije, ali danas je taj zahtev nestao sa spiska.

Umesto tog zahteva poljoprivrednici su, na današnjem protestu tražili rigorozniju kontrolu poljoprivednih proizvoda iz uvoza.

„Obećali su da će nas pozvati za nekoliko dana, ali nisu“, kazao je Kocić.

Leskovački poljoprivednici zahtevaju još i izgradnju distrubutivnog centra za poljoprivredne proizvode u Leskovcu, zatim ukidanje i otpis dugova za penzijsko i invalidsko osiguranje i isplatu premije osiguranja za elementarne nepogode iz 2023. godine.

PROČITAJTE JOŠ

„Zapravo, tražimo da na jugu Srbije važe ista prava za subvencije, kao i u ostalim delovima Srbije“, rekao je Kocić.

Naveo je primer Beograda i Novog Sada gde poljoprivrednici dobijaju 80 odsto subvencije za kupovinu novog traktora.

„Oni već imaju nove traktore, a seljaci na jugu Srbije voze traktore iz sedamdesetih godina prošloga veka“, naveo je Kocić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar