Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zoran Drobnjak, direktor Puteva Srbije, imao je od 2008. do 2011. godine tajni račun u švajcarskoj banci sa oko 500.000 švajcarskih franaka. Ovu vest KRIK-a Srbija je dočekala bez rezignacije i besa karakterističnih za situacije kada shvatite da vas je neko (vaš službenik, ni manje ni više) lagao godinama i potencijalno krao pare od vas (jer platom sigurno taj novac nije zaradio). "To je Drobnjak - to je normalno", pomislili su građani Srbije.

A zašto je to normalno svedoči biografija ovog samopregornog državnog službenika – i pre nego što je postao Vučićeva dvorska luda.

Predsednik Srbije znao je da bude i neprijatan, pa je govorio da Drobnjak “uvek voli da zamaže oči”, da popije „koju čašicu više“, da „ne zna“ gde ide koji put, a kada je jednom zakasnio na sednicu Vlade na koju je bio pozvan Vučić mu je tada kao premijer rekao:

„Što kasniš Drobnjak, imao si pametnija posla“.

Nije član nijedne stranke, a bio blizak svima

Uprkos ovakvom odnosu prema njemu, Drobnjak se ne povlači i već 15 godina opstaje na mestu direktora JP Puteva Srbije. I dalje je misterija kako u tome uspeva, budući da (koliko je poznato) nije bio član nijedne stranke, što je najčešće kriterijum po kojem se biraju direktori javnih preduzeća u Srbiji.

„Stubove bi i ćorav video“

Smenu Drobnjaka zatražio je 2013. Komitet za saobraćaj, jer su se za dva dana na putu koji održavaju Putevi Srbije dogodile dve gotovo identične saobraćajne nesreće, u kojima su tri osobe povređene, a jedna poginula. Naime, vozila u kojima su bili udarila su u neosvetljene stubove buduće naplatne rampe.

Zbog ovih slučajeva direktor Puteva se nije mnogo potresao, pa je u izjavi za medije rekao da bi „stubove i ćorav video“.

U trenutku kad je prvi put seo u fotelju direktora Puteva Srbije, 2007. godine, bio je blizak DSS-u, a nakon odlaska te stranke sa vlasti priklonio se socijalistima.

Od 2012. godine u statusu je vršioca dužnosti, što nije umanjilo njegova ovlašćenja niti privilegije. Kada je pre tri godine raspisan konkurs za direktora Puteva, Drobnjak je najavio da će se kandidovati.

„Imam desetogodišnje iskustvo u ovom poslu. Priložiću svoj CV, pa ako se prijavi bolji, neka pobedi. Verujem da će biti više kandidata, ali znam da imam najbolje preporuke“, rekao je tada Drobnjak.

Šta se desilo sa ovim konkursom, nije poznato.

Hapšenje, afere, propusti…

Rad Drobnjaka u Putevima obeležile su brojne afere, propusti i hapšenje. Protiv nijega su podnete najmanje dve krivične prijave, a nije poznato da je ijedna dobila sudski epilog.

Pre šest godina uhapšen je zbog nezakonitog davanja saglasnosti za izgradnju optičkog kabla slovenačkoj kompaniji „Nubi invest“. Optužen je da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio državu za 2,5 miliona dinara. Pravosnažno je, na kraju, oslobođen za ovo delo.

Sporna rekonstrukcija „Gazele“

Zamerano mu je da je potpisao štetan ugovor za rekonstrukciju mosta „Gazela“. Naime, zbog kašnjenja radova cena rekonstrukcije je za samo godinu dana sa 30 miliona narasla na 60 miliona evra.

Protiv Drobnjaka krivičnu prijavu podigla je i Državna revizorska institucija, zbog, kako je saopšteno, niza malverzacija i neregularnosti, a javnost do danas nije upoznata da li je i sa kakvim ishodom okončan taj slučaj.

Kako su mediji preneli, u izveštajima DRI o Putevima Srbije, samo u 2010. godini uočeno je nepravilnosti u više od 40 dodeljenih poslova, vrednih više od 300 miliona evra, a kao glavni krivac najčešće je pominjan upravo Drobnjak. Kako je navedeno, on je u otvorenim postupcima nabavke umesto tenderske komisije, sam eliminisao ponude uz objašnjenje da su neispravne, a pred sam postupak njihovog otvaranja menjao je članove komisije po sopstvenom nahođenju.

Iste godine, državni revizor je naveo da „Putevi“ nisu uplatili 158 miliona dinara za putarine i naknade za korišćenje puteva od 2008.

Nova.rs je ove i prošle godine pisala i o tome kako je Drobnjak – odnosno „Putevi Srbije“ – izdao dozvole za pristupne saobraćajnice „Rio Tintu“ u rejonu jadra. On nam je to priznao, direktno, ne videvši šta je tu čudno…

Šta će sada biti?

Šta će sada biti sa Zoranom Drobnjakom? Neprijavljivanje ovog iznosa novca krivično je delo – ako ste javni funkcioner. Pitanje je, međutim, da li je delo zastarelo, s obzirom da je račun ugašen 2011. godine. Takođe, za sada nije poznato da je neko protiv Drobnjaka podneo krivičnu prijavu (Vlada svakako nije), a ni nadležno tužilaštvo nije otvorilo istragu.

BONUS VIDEO: Vučić i Drobnjak na izlatu u Brusu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar