Sezona berba sremuša ili medveđeg belog luka u punom je jeku na obroncima Suve planine, Jastrepca, Seličevice i drugih planina u niškom kraju. U šumama nadomak Bojaninih voda, izletišta na Suvoj planini koje se nalazi na 1.000 metara nadomorske visine, ovih dana puno je izletnika koji beru sremuš za sopstvene potrebe, ali tu su i profesionalni berači koje angažuju vlasnici sušara. Šume na Bojaninim vodama obrasle su čitavim poljama sremuša zbog čega u berbe dolaze ljubitelji prirode i zdrave hrane, ne samo iz Niša, već i sa čitavog juga Srbije.
Radomir Ristić, građevinski inženjer rekao je za Novu.rs da već godinama, posetu prijateljima u Nišu iskoristi i za izalazk na Suvu planinu i berbu sremuša.
„Bez obzira da li sam na gradilištu u Beogradu, Zemunu ili u bilo kom drugom mestu nastojim da dođem na Bojanine vode i berem sremuš. Zaista obožavam salatu od te biljke, a ne samo da ima dobar ukus, već je i veoma zdrava, osetno snižava pritisak, izjavio je Ristić.
Nišlija Ivan Nikolić rekao je da sremuš svake godine bere i jede kao sezonsku salatu, a za zimu listove tog divljeg belog luka čuva ukiseljene u teglama.
„Listove sremuša naređam u teglu i nalijem rastvorom koji dobijam tako što u vodu sipam sirće, so i malo jestivog ulja. U teglama može da se čuva i duže od godinud dana“, rekao je Nikolić.
Kako je kazao, kad god na Bojanine vod obavezno nabere sremuš i za svoje prijatelje, jer kako kaže, „svi vole da ga jedu, ali malo ko voli da ga bere“.
Poznata niška travarka Branka Vučić rekla je za Novu.rs da je sremuš izuzetno zdrav, između ostalog snižava krvni pritisak i čisti krvne sudove, ali da je veoma jak i da se mora obazrivo koristiti.
„Ljudi moraju najpre da probaju par listova da vide kako će njihov organizam reagovati, da li im pritisak neće previše pasti ili će imati probleme sa želucem. Bilo je i slučajeva da su ljudi toliko puno pojeli sremuša za par dana da napravili ozbiljne probleme sa želucem“, rekla je Vučić.
Ona je kazala da je sremuš najbolje staviti u sirće i to sirće koristiti za pripremu drugih salata jer će imati sve hraniljive sastojke kao i sveže ubrana biljka.
Profesionali berači sremuša ovog proleća dobijaju 25 dinara za kilogram ubranog sremuša, što je za pet dinara više nego prošle godine. Kažu da je posao težak, ali da mogu da zarade „solidne dnevnice“.
„Teško je da se bere sremuš jer moraš ceo dan da se savijaš. Može da se solidno zaradi jer je dan dugačak. Ustanemo kad svane i beremo do šest popodne. Za to vreme, možemo da naberemo oko 80 ili 90 kilograma, ali pod uslovom da list nije sitan, kao što je bio pre neku godinu. Tad se nije isplatilo da se bere, jedva 30 kilograma mogli smo u toku dana da naberemo“, rekao je Mile Osmanović.
On je rekao da se beračima isplati da dolaze u berbu na Suvu planinu po uslovom da je sremuš dobro rodio ali i pod uslovom da im vlasnici sušara obezbeđuju prenoćište i hranu, inače bez toga ne bi dolazili.
U niškom kraju proteklih godina otvoreno je nekoliko sušara, koje sezonu sušenja lekovitog bilja započinju upravo sušenjem medveđeg belog luka.
Prema njihovim rečima, interesovanje farmaceutskih kuća iz inostranstva za kupovinu suvog sremuša je veliko, tako da bez problema mogu da prodaju sve količine koje im ponude.
Problem je međutim, kako je kazao jedan od vlasnika sušare, pronaći berače i poslednjih godina su to jedino ljudi iz okolnih mesta poput Pirota, Prokuplja i Vranja.
Berba divljeg luka na Suvoj planini organizuje se uz dozvolu države pošto je reč o predelu koji je proglašen za specijalni rezervat prirode.
Bonus video: Biljni ostaci, voće, povrće i ostaci hrane mogu se pretvoriti u kompost – kako to uraditi kod kuće_
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: