Firma iz Srbije “Conex DOO” mogla bi uskoro da se nađe pod sankcijama Evropske unije zbog veza sa Rusijom. To je zapravo jedna u nizu kompanija koja se nalazi na spisku firmi koje “pomažu ratnim naporima Rusije”. Ako EU usvoji paket sankcija kojim bi i te firme bile obuhvaćene, “Conex” bi bila prva srpska firma koja bi bila sankcionisana zbog veza sa ovom zemljom.

Domaća firma “Conex d.o.o.” koja se bavi “konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem”, prema podacima iz dokumenta u koji je Radio Slobodna Evropa imao uvid, mogla bi uskoro da se nađe pod sankcijama EU, zajedno sa još vojnih i tehnoloških kompanija iz Kine, Kazahstana, Indije, Singapura, Šri Lanke, Tajlanda i Turske. To bi moglo da se desi zbog “pomoći u ratnim naporima Rusije”, navodi se u pomenutom dokumentu.

Najnoviji, 13. paket sankcija, trebalo bi da bude usvojen uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara. Na spisku je još 10 kompanija sa sedištem u Rusiji, ali ta lista mogla bi da se proširi pre nego što se usvoji konačna verzija.

Ako bude uključena u konačnu verziju, Conex će biti prva firma iz Srbije koja će biti uključena u paket sankcija EU u vezi s ratom u Ukrajini.

Ova firma nije poznata široj javnosti, niti se na internetu može pronaći mnogo podataka o njoj, iako, kako piše na sajtu Agencije za privredne registre, postoji još od 1992. Njen vlasnik je Aleksandar Ivanović, dok je direktorka Nadica Stošić.

PROČITAJTE JOŠ

Njeno sedište ranije je bilo u Valjevu, da bi 2020. bila registrovana na adresu u Beogradu. Njena pretežna delatnost su „konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem“.

Iako toliko dugo posluje, Conex je 2022. godinu, sudeći po podacima iz finansijskog izveštaja, završio sa nešto više od 2.000 evra gubitka.

Interesantno je da se u APR-u navodi da su te godine bile zaposlene samo dve osobe, a troškovi plata veći su od 35.000 evra. Tako je, dakle, prosečna plata u ovoj firmi 2022. godine bila skoro 1.500 evra mesečno.

Zanimljivo je da godinu dana ranije, 2021. firma nije bila aktivna, odnosno nije imala niti prihode, niti rashode.

Sankcije zbog „pomoći ratnim naporima“

Iako je EU dosad bila suzdržana u kažnjavanju kompanija u trećim zemljama koje imaju veze sa Rusijom, ova država uspela je da zaobiđe neke od sankcija. Primera radi, robu za dalju proizvodnju raketa i drugog oružja, poput mikroprocesora, počela je da uvozi iz trećih zemalja, recimo Kine.

Foto: Shutterstock

Uporedo sa rastom proizvodnje, rastao je i pritisak na Brisel da preduzme mere protiv firmi koje su na ovaj način povezane sa Rusijom.

Srpska firma Conex koja se našla na spisku bavi se konsultantskim uslugama, a njena veza sa Rusijom nije precizirana.

Kakve veze Conex ima sa Rusijom, pokušali smo da saznamo i od same firme. Do objavljivanja ovog teksta, međutim, nismo dobili odgovor na pitanja koja smo im uputili.

Dosad sankcionisane banke, ruski oligarsi, zabranjen izvoz…

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, 24. februara 2022. godine, EU je uvela 12 paketa sankcija, prvi već u februaru, kada su banke koje finansiraju vojne operacije isključene iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, a imovina Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u inostranstvu je zamrznuta. Od marta, kada je uveden drugi paket sankcija, na meti su se našle još neke banke, emitovanje RT-a i Sputnjika zabranjeno je u svim članicama EU, kao i zemljama kandidatima, a zamrznuta je imovina oligarha Romana Abramoviča, ministra odbrane Sergeja Šojgua i portparolke ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Herson, Ukrajina, Rusija, ruski vojnici, ruska vojska
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Istog meseca sankcionisan je i Putinov portparol Dmitrij Peskov, a ovaj novi paket obuhvatio je finansijski sektor, sektor energetike i sporta, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca. Potom je peti paket, između ostalog, uključivao zabranu izvoza uglja i zatvaranje evropskih luka za ruske brodove.

Šesti paket sankcija odnosio se na embargo na uvoz ruske nafte, da bi u mesecima koji dolaze bili zabranjeni izvoz zlata i ostale različite robe, zamrznute imovine i ograničeno kretanje lica koja imaju veze s Rusijom, ograničena cena nafte…

Takođe, državljanima EU zabranjeno je da budu u upravnim odborima ili rukovodstvima ruskih firmi.

BONUS VIDEO „Ne bih da pričam, provaliće mi šemu“: Koje srpske firme robu pod sankcijama izvoze u Rusiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar