Čak 11 zgrada u Beogradu kupio je Diofa fand menadžment, fond u okviru grupacije koju predvodi zet mađarskog premijera Viktora Orbana, Ištvan Tiborc. On je, i pre kupovine luksuznih nekretnina, imao nekoliko “biznis poduhvata” u Srbiji, pa je tako pre samo nekoliko meseci kupio većinski udeo u firmi srpskog distributera “MD International”. Takođe, Tiborc je poslovao i sa srpskom kompanijom “Keep light”, koju Beograđani znaju po tome što je od nje grad kupio najskuplju novogodišnju jelku na svetu, za čak 83.000 evra.

Kako je saopštila konsultantska kompanija za nekretnine CBRE SEE, Diof fand menadžment, deo grupacije koju vodi Ištvan Tiborc, kupila je 11 objekata premijum klase, površine veće od 122.000 kvadrata, u pet poslovnih parkova: Green Heart, FortyOne, Belgrade Business Center, 19 Avenue, a na spisku je i poslovna zgrada House.

Foto:privatna arhiva/bdpstgroup.hu

Navedeno je da je ovo najveća pojedinačna transakcija, kako u Srbiji, tako i na tržištu jugoistočne Evrope, ali nije navedeno koji je iznos u pitanju.

Kupio srpsku firmu

Kupovina vrednih nekretnina svakako nije jedini Tiborcov poslovni projekat u Srbiji.

19 Avenue Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Tako je u oktorbu 2023. godine Waberer’s Group, mađarski logistički gigant čiji je većinski vlasnik upravo Tiborc, kupio je 55 odsto udela u srpskom distributeru MD International (MDI), a ni vrednost ove transakcije nije saopštena.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako detalji tada nisu izneti, saopšteno je da Tiborcovoj kompaniji otvorena mogućnost da preuzme i preostaih 45 odsto, odnosno da u potpunosti postane vlasnik firme koja je zadužena za distribuciju brendova kao što su Vileda, Pionir i Henkel.

Foto:privatna arhiva/bdpstgroup.hu

Najskuplja novogodišnja jelka na svetu

Veze Orbanovog zeta sa Srbijom ovde se ne završavaju.

Foto:Facebook Orbán Viktor

Kako je svojevremeno pokazalo istraživanje BIRN-a i mađarskog portala Direkt 36, od 2016. godine, grupa mađarskih, srpskih i slovenačkih firmi dobila je od naše države poslove vrednije od 25 miliona evra, koje se odnose na obnavljanje javno osvetljenje u nekoliko gradova širom zemlje.

Kako je tada otkriveno, te kompanije povezane su sa ljudima iz najbližeg okruženja Viktora Orbana, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.

Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/

Naime, vodeću ulogu u uvođenju LED osvetljenja u Mađarskoj imala je firma „Elios Innovativ Zrt“, kojom je rukovodio upravo Tiborc, a koja je svoj ogranak u Srbiji otvorila 2014. godine, samo nekoliko meseci nakon što su Orban i Vučić, tadašnji premijer Srbije, održali prvu zajedničku sednicu Vlade.

Foto:Facebook Orbán Viktor

BIRN i Direct 36 otkrili su veze između „Eliosa“ i firmi koje rade u Srbiji – „Elios SRB“, „ESCO Elios“, „ENEF-Energetska efikasnost“ i firme „U Light Kft“, koja je otvorila ogranak u Srbiji, a u poslove sa ovom mrežom firmi ušle su i „Južna Bačka“, „Somborelektro“, „Resalta“, slovenačka firma na čijem je čelu nekadašnji poslodavac Ane Brnabić, kao i „Keep Light“, firma koja je Gradu Beogradu prodala najskuplju novogodišnju jelku na svetu.

Orbanov zet napustio je firmu 2015. godine, nakon što je Evropska kancelarija za borbu protiv korupcije (OLAF) započela istragu o 35 projekata za ulično osvetljenje u Mađarskoj, tokom koje je pronašao „ozbiljne nepravilnosti“ i „sukob interesa“, a u 17 slučajeva i „organizovanu prevaru“.

Beograđani firmu “Keep Light” znaju po verovatno najskupljoj novogodišnjoj jelki na svetu, jer je upravo njoj, tri dana pre nego što je okončan posao javne nabvke, gradska uprava dodelila ugovor, a za to potrošila neverovatnih 83.000 evra.

Najskuplja jelka Foto:E-stock/Kostadin Bačetić

Zanimljivo je da je ova jelka oborila rekord koji je dotad “držala” jelka luksuznog hotela “Emirates Palace” u Abu Dabiju, koja je, sa dijamantskim i zlatnim ukrasima, koštala 11 miliona dolara.

BONUS VIDEO Ko je Viktor Orban, kako izgleda njegova vladavina?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare