Foto: Shutterstock

Sezona godišnjih odmora je počela, a to za radnike znači otvaranje velikog broja pitanja o njihovim pravima. Zaposleni često nisu sigurni koje su granice ovlašćenja poslodavca kada je odluka o odobrenju godišnjeg odmora u pitanju. Česte su i nedoumice o tome koliko odmora imaju, kako da preostali odmor izračunaju i kada mogu da ga koriste. Donosimo odgovore na najčešće nedoumice zaposlenih o njihovim mogućnostima o korišćenju godišnjeg odmora i šta se dešava kada se odmor ne iskoristi u zakonom predviđenom roku.

Pravo na godišnji odmor ima svaki zaposleni, koji ima ugovor. Obračun odmora zavisi od vrste ugovora zaposlenog, kao i nadoknadu za zaradu tokom trajanja odmora.

Uslovi za korišćenje godišnjeg odmora

Za početak, pravo na plaćeni godišnji odmor imaju isključivo oni koji imaju zasnovan radni odnos i kojima su prava definisana Ugovorom o radu. Zaposleni koji su angažovani po osnovu druge vrste ugovora, privremenih i povremenih poslova, ugovora o delu ili dopunskog rada – nemaju pravo na plaćeni godišnji odmor. Prema Zakonu, zaposleni nema mogućnost da se odrekne prava na godišnji odmor i to pravo mu ne sme biti uskraćeno.

Kada zaposleni stiče pravo na godišnji odmor?

Zaposleni pravo na korišćenje godišnjeg odmora u kalendarskoj godini stiče nakon mesec dana neprekidnog rada, od dana zasnivanja radnog odnosa.

Foto: Dimitrije Petrović/Nova.rs

Koliko zaposleni ima pravo na godišnji odmor po zakonu?

Dani godišnjeg odmora koje zaposleni može da koristi zavise od toga na koliko meseci je ugovor potpisan. Prema Zakonu o radu, zaposleni u kalendarskoj godini ima pravo na godišnji odmor u trajanju od minimalno 20 radnih dana. Zakonski maksimum nije utvrđen Zakonom o radu, ali u praksi zaposleni nemaju pravo na više od 30 dana godišnjeg odmora.

Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se tako što se zakonski minimum od 20 radnih dana uvećava po osnovu doprinosa na radu, uslova rada, radnog iskustva, stručne spreme zaposlenog i drugih kriterijuma utvrđenih opštim aktom ili Ugovorom o radu.

Kako se obračunava godišnji odmor

Korišćenje godišnjeg odmora poslodavac utvrđuje prema broju meseci koliko će zaposleni raditi u toj godini, počev od dana zasnivanja radnog odnosa pa do isteka radnog odnosa u tekućoj godini ili do kraja kalendarske godine. Poslodavac onda izračunava koliko iznosi dvanaesti deo punog godišnjeg odmora – na koje bi zaposleni imao pravo da radi cele kalendarske godine – što množi sa brojem meseci na koje je ugovor potpisan. Broj dana koje zaposleni po mesecu rada dobija jeste nešto manje od dva dana.

To bi značilo da, ukoliko u tekućoj godini zaposleni ima ugovor na šest meseci – ima pravo na korišćenje godišnjeg odmora u trajanju od 12 radnih dana.

Primer obračuna godišnjeg odmora

Ukupan broj dana godišnjeg odmora zaposlenog dobija se množenjem meseci koliko bi po ugovoru trebalo da provede u radnom odnosu sa brojem dana koje radnik dobija za svaki mesec u radnom odnosu.

Ukoliko je zaposleni zasnovao radni odnos na određeno vreme u trajanju od devet meseci i nakon dva meseca rada podneo zahtev za korišćenje odmora – poslodavac mu utvrđuje pravo na 9/12 srazmernog godišnjeg odmora, iako je u tom momentu zaposleni odradio samo 2/12.

Beogradska autobuska stanica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Šta se dešava sa neiskorišćenim godišnjim odmorom zbog bolovanja?

Zaposleni nemaju prava na naknadu na neiskorišćene dane godišnjeg odmora, ni u slučaju višemesečnog bolovanja. Izuzetak jesu porodilje koje nisu iskoristile odmor zbog odstutnosti, te one imaju pravo da odmor iskoriste do kraja juna iduće godine.

Kako se računa dužina godišnjeg odmora?

Dužina godišnjeg odmora uvrđuje se prema broju meseci koliko će zaposleni raditi u toj godini – počev od dana zasnivanja radnog odnosa pa do isteka radnog odnosa u tekućoj godini ili do kraja kalendarske godine, i onda se izračunava koliko iznosi dvanaesti deo punog godišnjeg odmora – na koje bi zaposleni imao pravo da radi cele kalendarske godine – što množi sa brojem meseci na koje je ugovor potpisan.

Prenos neiskorišćenih dana godišnjeg odmora u sledeću godinu

Izmenama zakona iz 2014. godine, više ne postoji mogućnost prenošenja dana neiskorišćenog odmora kod novog poslodavca. Neiskorišćeni dani odmora mogu se ili iskoristiti pre prestanka radnog odnosa ili se zaposlenom isplaćuje odmor – srazmerno broju neiskorišćenih dana odmora.

Foto: Shutterstock

Šta se dešava u slučaju da se ne iskoriste svi dani godišnjeg odmora

Ukoliko zaposleni prvi deo godišnjeg odmora ne iskoristi u tekućoj godini, on gubi pravo na korišćenje odmora u narednoj godini.

Zaposlenom se naknada za neiskorišćeni godišnji odmor može isplatiti isključivo u slučaju prestanka radnog odnosa. Iznos novčane naknade se utvrđuje u visini prosečne zarade zaposlenog ostvarene u prethodnih 12 meseci i srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Mogu li koristiti godišnji odmor odmah po zaposlenju ili moram da sačekam određeni period?

Zaposleni stiče pravo za korišćenje odmora posle mesec dana neprekidnog rada od dana zasnivanja radnog odnosa kod poslodavca.

To, međutim, ne znači da je poslodavac u obavezi da već posle mesec dana trajanja radnog odnosa dozvoliti korišćenje godišnjeg odmora.

Prema Zakonu o radu, o vremenu korišćenja godišnjeg odmora odlučuje poslodavac – a ova zakonska odredba znači da pre nego prođe mesec dana rada zaposleni nema mogućnost da od poslodavca zahteva dozvolu za godišnji odmor.

Da li imam pravo na naknadu plate/zarade tokom godišnjeg odmora?

Svaki zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci za vreme korišćenja godišnjeg odmora.

Međutim, ukoliko je reč o ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ugovoru o delu ili ugovoru o dopunskom radu – zaposleni tokom trajanja odmora nemaju pravo na na naknadu  zarade.

Koje su procedure i rokovi za podnošenje zahteva za korišćenje godišnjeg odmora?

Zaposleni je u obavezi da poslodavcu šalje zahtev za korišćenje godišnjeg odmora, sa naglašenim delom koji deo godišnjeg odmora želi da koristi. Potrebno je navesti koliko radnih dana zaposleni želi da koristi i naglasiti koji su prvi i poslednji dan odsustva. Poslodavac je dužan da o pravu na godišnji odmor zaposlenog obavesti rešenjem. Pravilo je da se rešenje o korišćenju godišnjeg odmora dostavlja zaposlenom najkasnije 15 dana pre datuma određenog za početak korišćenja godišnjeg odmora, a izuzetno, ako se godišnji odmor koristi na zahtev zaposlenog, rešenje o korišćenju godišnjeg odmora poslodavac može dostaviti i neposredno pre korišćenja godišnjeg odmora.

BONUS VIDEO Sezona odmora je počela: Kome ostaviti kućne ljubimce tokom putovanja i kako pripremiti automobil za duži put?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar