Još jedan udar po džepu građana: Nišlijama preti poskupljenje odvoženja smeća

Biznis 14. jun. 202210:51
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Javno komunalno preduzeće "Mediana" zatražilo je od grada Niša odobrenje da cena sakupljanja i odvoženja smeća u tom gradu bude uvećana za 30 odsto.

Ukoliko Gradsko veće da „zeleno svetlo“ domaćinstva će sakupljanje i odvoženja kubika smeća plaćati ubuduće 7,3 dinara umesto dosadašnjih 5,61 dinar, dok će vlasnici poslovnog prostora plaćati 12,28 dinara, umesto 9,44 dinara.

U zahtevu koji je „Mediana“ dostavila gradu, a koji je objavljen na gradskom sajtu, navedeno je da se promena cena traži zbog rasta poslovnih rahoda uslovljenih rastom cena goriva, minimalne zarade i opreme neophodne za rad.

Cena goriva, kako su obračunali u „Mediani“, u maju ove godine bila je veća u odnosu na decembar 2020. godine za 74,6 odsto, amortizacija i održavanje za 25 do 30 odsto, dok su minimalne zarade porasle za 17,30 odsto.

Savet potrošača JKP "Mediana" razmotrio je zahtev za poskupljenje i ocenio ga je kao "opravdano".Za sada nije poznato kada će Gradsko veće razmatrati "Medianin" zahtev

Prethodno poskupljenje usluga "Mediane" za domaćinstva u Nišu bilo je u martu prošle godine. Tada je cena skočila sa 4,72 na 5,61 dinara, a kao razlozi su navedeni povećanje broja korisnika i kvadratura stambenog prostora, što je uslovilo, kako su naveli tada, povećanje intenziteta rada zaposlenih i obima otpada koji se generiše, odvozi i odlaže.

Niško Gradsko veće je od početka godine do sada dalo saglasnost za poskupljenje gradskog i prigradskog prevoz za 33 odsto i za poskupljenje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja za 11,26 odsto.

Bonus video: Divlja deponija u Krnjači

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar