Za porodični ručak u Srbiji svakim odlaskom u prodavnicu treba izdvojiti sve više novca. Za samo četiri meseca, ručak za prosečnu porodicu poskupeo je skoro 18 odsto.
Uporedili smo cene namirnica koje građani Srbije pripremaju za ručak – krajem juna i sada, odnosno sa četiri meseca razmaka.
Za primer prosečnog ručka uzeli smo pile, kao i oslić, za one građane koji preferiraju ribu. Tu su i hleb, krompir i sezonska salata.
Prosečna cena celog pileta u junu iznosila je 340, dok sada ovaj proizvod košta 390 dinara. Dakle, već na samom početku imamo poskupljenje – od skoro 15 odsto.
Kada je u pitanju kilogram oslića, on je u junu koštao 450 dinara, a njegova trenutna cena je 495. I ovde se uočava poskupljenje, od 10 odsto.
Sledeći na listi namirnica je krompir, omiljeni prilog mnogim građanima Srbije. Pre četiri meseca, njegova cena je bila 80 dinara po kilogramu, dok je sada prosek 120 dinara. Samo za prilog potrebno je izdvojiti 50 odsto više.
Poskupeo je i hleb, koji je pre četiri meseca koštao 49 dinara. Sada košta oko devet odsto više – 54 dinara.
Dok je bio “u sezoni”, paradajz je koštao 150 dinara po kilogramu, dok je njegova trenutna cena 200. Dakle, oko 33 odsto više platiće onni građani koji ne mare za to kada je sezona kog povrća.
Kada se sve sabere, pre četiri meseca, prosečan ručak u Srbiji koštao je 458 dinara u varijanti sa mesom, a sa ribom 343.
U obračun smo stavili celo pile, pola kilograma ribe i po 300 grama krompira i paradajza, kao prosečne količine dovoljne za porodični ručak.
Sada, za mrsan ručak prosečna porodica treba da izdvoji 540, a za posni 398 dinara. Računica pokazuje da su obe vrste ruka poskupele – za 17,9 odsto za ručak sa mesom, odnosno 16,3 za ručak sa ribom.
BONUS VIDEO Anketa o poskupljenju
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare