bankomat
Foto: Hybrid Images / ImageSource / - / Wavebreak / Profimedia

U medijima se pojavila informacija o avgustovskom povećanju cena u bankama u Srbiji, a Narodna banka najavila je usvajanje paketa mera kako bi zaštitila "standard građana". Nova.rs proverila je kako poskupljenje izgleda u praksi. Cenovnik je do sada, barem zvanično, promenila samo Banka poštanska štedionica.

Tako su Novosti  pisale o tome da će poskupeti naknade za vođenje računa, održavanje kartice, provizije za podizanje novca sa bankomata, mobilno i elektronsko bankarstvo, čekovi kao i drugi paketi koje nude, ovog leta u pojedinim bankama poskupeti i preko 200 odsto.

bankomat
Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

Banke su im objasnile da je razlog tome „ulaganje u modernizaciju i digitalizaciju“. Međutim, stanje u bankama je drugačije.

Banke API, NLB komercijalna, Adiko, Erste, Mobi, Srpska, Erste, Euro-direktna, Rajfajzen i Kredi Agrikol banka još uvek nisu promenile cenovnike. Nove cene, međutim, već važe u Banci poštanska štedionica.

Prema informacijama dostupnim na zvaničnom sajtu, od prvog avgusta u ovoj banci važe nove cene.

Hitno izdavanje kartice sada košta 400 dinara, a ista cena važi i za izdavanje serije od 10 čekova. Najveće povećanje cene uočava se u usluzi dostavljanja kartice na kućnu adresu, koja je do pre deset dana koštala 50, a sada košta 800 dinara.

OTP banka potvrdila je za BBC na srpskom da će promeniti cene svojih usluga od prvog septembra.

Podsećamo, Narodna banka Srbije (NBS) oglasila se povodom poziva da preduzme mere u vezi sa naknadama banaka, te je u saopštenju navela da intenzivno radi na rešenju koje će u najkraćem roku biti usvojeno i primenjeno tako da se na najbolji način zaštiti standard građana.

„Podsećamo da će povodom najava i odluka pojedinih banaka da povećaju naknade za određene usluge povezane s platnim računima NBS na prvoj redovnoj sednici Izvršnog odbora, 11. avgusta, doneti paket mera i propisa kako bi zaštitila standard građana Srbije“, naveli su.

Prema informacijama RTS-a, banke su najavile i naplaćivanje više neuspelih pokušaja unošenja PIN koda prilikom podizanja gotovine na bankomatima. Međutim, banke ovo nisu uvrstile u svoj cenovnik.

BONUS VIDEO (Ne)kontrolisana poskupljenja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare