Državna revizorska institucija (DRI) sprovela je reviziju pravilnosti poslovanja Akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom "Infrastruktura železnice Srbije" u delu koji se odnosi na naknade po ugovorima za rad van radnog odnosa i ostalim ugovorima sa fizičkim licima za 2019. godinu i javne nabavke za 2018. i 2019. godinu. Prema izveštaju DRI od 14. juna ove godine, a u koji je redakcija Nova.rs imala uvid, u radu "Infrastrukture železnice Srbije" i dalje se ništa nije promenilo, uprkos tome što je novo rukovodstvo stupilo na dužnost još pre tri godine, na čelu sa Nebojšom Šurlanom - nepravilnosti i manjkavosti u radu i dalje postoje, što pokazuje i sam izveštaj.

Prema izveštaju Državne revizorske institucije, „Infrastruktura železnice Srbije“ napravila je čak 11 nepravilnosti u svom poslovanju, od kojih je dve u potpunosti otklonila, dok je devet, kako se navodi u izveštaju, otklonila samo delimično.

Jedna od nepravilnost koja je uočena kod poslovanja „Železnica Srbije“, a još uvek nije otklonjena, tiče se i samog vršioca dužnosti generalnog direktora ovog preduzeća Nebojše Šurlana.

„Imenovano lice više od dve godine obavlja funkciju vršioca dužnosti generalnog direktora Akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom ‘Infrastruktura železnice Srbije’, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, kojim je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine“, navodi se u izveštaju DRI.

Nebojša Šurlan Foto:printscrenn/tanjug

Dalje, „Infrastruktura Železnice Srbije“ za sedam postupaka javnih nabavki procenjene vrednosti 1.338.274.664 dinara i ugovorene vrednosti 1.247.457.810 dinara nije dokumentovala da je procenjena vrednost objektivna i zasnovana na sprovedenom ispitivanju i istraživanju tržišta predmeta javne nabavke, koje uključuje proveru cene, kvaliteta, perioda garancije, održavanja i da je validna u vreme pokretanja postupka, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

U izveštaju se navodi da ovo Društvo na čelu sa generalnim direktorom Nebojšom Šurlanom u dva postupka javnih nabavki procenjene vrednosti 76.710.000 dinara nije vršilo stručnu ocenu ponuda u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i zaključilo je ugovore u vrednosti od 76.215.000 dinara sa ponuđačima čije su ponude bile neprihvatljive.

Dodaje se da nisu ispunjeni kriterijumi za izbor privrednog subjekta, koji su određeni u dokumentaciji o nabavci.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, u osam postupaka javnih nabavki procenjene vrednosti 750.000.000 dinara i ugovorene vrednosti 700.924.595 dinara, konkursna dokumentacija nije sačinjena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, dodaje se u izveštaju DRI.

„Infrastruktura železnice Srbije“ je u dva postupka javne nabavke procenjene vrednosti 560.000.000 dinara i ugovorene vrednosti 521.544.801,51 dinara, obaveštenja o dodeli ugovora objavilo u roku od 38 dana u jednom postupku, odnosno u roku od 349 dana u drugom postupku, od dana zaključenja ugovora, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

NOVI STADLEROV VOZ
Štadlerov voz Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Generalni direktor Nebojša Šurlan u 2022. godini nije poštovao odredbe kod šest zaključenih ugovora u vrednosti od 1.184.247.728 dinara, načina isporuke dobara i izvršenje usluga, roka za uvođenje izvođača u posao za izvođenje radova, rokova za izvođenje radova i vođenje građevinskih dnevnika.

Navodi se i da podaci o vrednosti i vrsti nabavki po osnovu izuzeća od primene Zakona o javnim nabavkama iz člana 11 nisu objavljeni na Portalu javnih nabavki (nabavke koje sprovode u skladu sa međunarodnim sporazumima koje je zaključila Republika Srbija i pravilima o nabavci koja su ugovorena ili određena od strane međunarodne organizacije ili finansijske institucije u iznosu od najmanje 2.142.515.000 dinara).

BONUS VIDEO: Cena struje i socijalni mir: Stručnjak za energetiku ukazao da nema političkog uticaja u EPS-u ne bi bilo ni jeftine struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar