Nebojša Šurlan Foto: Printscrenn/tanjug

Infrastruktura železnica Srbije posao obezbeđenja u visini od 160 miliona dinara dodelila je firmi koja je, prema uvidu u dokumentaciju MUP-a, falsifikovala izjave u postupku javne nabavke. Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu o ovoj firmi i ljudima povezanim s njom.

Firma „V.I.P. Security“ čiji je direktor u januaru 2021. godine bio uhapšen pod sumnjom da je izvršio krivično delo poreske utaje i koja se u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal navodi kao jedna od nekoliko firmi koje su „poslužile“ organizovanoj kriminalnoj grupi za izvlačenje novca, u poslednje dve godine dobila je više od 30 miliona evra od državnih firmi i institucija na javnim nabavkama, piše Vreme u poslednjem broju.

Početkom 2020. godine „Insajder“ je objavio prilično neobičnu priču o tome kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova angažovalo privatno obezbeđenje da štiti objekte MUP-a, odnosno Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata.

Osim čudnovatog koncepta da neko drugi treba da štiti one koji treba da štite građane, dodatan sočni detalj u priči bio je podatak da je jedna od četiri firme koje su dale zajedničku ponudu (naravno, kao jedini ponuđač) zapravo pripada bivšoj državnoj sekretarki upravo u MUP-u Srbije, Mileni Vuković, koja je tu funkciju nakratko obavljala krajem 2015. godine i koja je bila bliska sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Pročitajte još:

Stvari su dobile još bizarniji obrt kada je, kako je nedeljnik NIN otkrio u februaru 2021. godine, uhapšen direktor jedne od ove četiri firme pod sumnjom da je izvršio krivično delo poreske utaje, a da su, kako ih je sumnjičilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, dve od četiri firme u konzorcijumu zapravo bile deo organizovane kriminalne grupe za koju se sumnja da je vršila krivična dela pranja novca i poreske utaje.

Foto:TANJUG/ INFRASTRUKTURE ŽELEZNICE SRBIJE/ NENAD STANISAVLJEVIĆ

Kako je u optužnici iz marta 2022. godine Tužilaštvo ustvrdilo, firme „V.I.P. Security“ i „Tistan Group“ su, između ostalih, bile pod kontrolom okrivljenog Slobodana Zdravkovića – jednog od dvojice okrivljenih za krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela – a koji ih je, zajedno sa drugim okrivljenima, koristio za izvlačenje gotovinskih novčanih sredstava.

Prema navodima iz optužnice, nakon svih transakcija i plaćanja provizije članovima organizovane kriminalne grupe („ne manje od 8 odsto“), Zdravković je držao pod kontrolom „ne manje“ od 74 miliona dinara koji su poticali iz kriminalne delatnosti organizovane kriminalne grupe.

Istom optužnicom okrivljenom Gojislavu Savoviću, direktoru firme „V.I.P. Security“, stavljeno je na teret da je tokom 2019. i početkom 2020. davao lažne podatke Poreskoj upravi, kako bi delimično izbegao plaćanje poreza na dodatu vrednost, i to u ukupnom iznosu od oko 9,6 miliona dinara. Savović i Zdravković su bili uhapšeni 25. januara 2021. godine.

To je bio razlog zbog koga je MUP, prema dokumentaciji u koju je „Vreme“ imalo uvid, 12. februara doneo odluku o jednostranom raskidu ugovora sa „V.I.P. Security“, kao nosiocem posla, angažovanom za fizičko-tehničko obezbeđenje za potrebe Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata.

Ugovor je bio potpisan na tri godine, trebalo je da traje do novembra 2021. i bio je ukupno vredan 110 miliona dinara, bez poreza na dodatu vrednost.

Kako piše u raskidu ugovora, predmet ugovora bio je fizičko-tehničko obezbeđenje lica i imovine na lokacijama koje je opredelila Jedinica, “a koji su objekti za posebne namene, što za dobavljača predstavlja ispunjenje uslova vezanih za bezbednosne provere o ponašanje u skladu sa pisanim procedurama i postupanjem sa tajnim podacima“.

Foto: TANJUG/ INFRASTRUKTURA ZELEZNICE SRBIJE

Ovo je u neskladu sa saopštenjem koje je iznela firma „V.I.P. Security“ nakon prvobitnog pisanja Insajdera. Tada su rekli da nije tačno da zaposleni štite objekte Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, „već štite perimetar objekata koji se tiču parking-prostora, ulaza i izlaza…, propuštanje vozila, dok samu unutrašnjost objekata i dalje čuvaju pripadnici MUP-a“.

„S obzirom da objekti za posebne namene imaju bezbednosni i poverljiv karakter, kao takav opredeljen Zakonom o policiji, neophodno je da izvršenje ovog ugovornog posla obavlja pouzdan dobavljač. S obzirom na najnovija dešavanja u vezi dobavljača i njihovih zaposlenih (zakonskih zastupnika) po pitanju zakonskog procesuiranja, očigledno je da u tim okolnostima ugrožen bezbednosni koncept poslova i nosioca poslova koji su predmet ugovornog izvršenja. Sve ovo može stvoriti negativni odijum u javnosti po pitanju saradnje Ministarstva sa firmama iz predmetne grupe ponuđača, te direktno i indirektno naneti štetu Ministarstvu, zbog čega se predlaže jednostrani raskid Ugovora“, piše u Odluci MUP-a o raskidu ugovora.

Pomenuti „negativni odijum u javnosti“ nije smetao MUP-u kada je Insajder otkrio prvobitno angažovanje privatnog obezbeđenja, ali jeste u trenutku kada su uhapšeni suvlasnik i direktor jedne od firmi koje su pobedili na javnoj nabavci.

Ovaj „negativni odijum“, nastao nakon pisanja NIN-a u februaru 2021, međutim, nije smetao drugim državnim institucijama da sklope više desetina ugovora sa firmom „V.I.P. Solutions“ u naredne dve godine.

Zdravković je bio suvlasnik V.I.P. Security sa 50 odsto udela u vlasništvu sve do decembra 2022. godine, dok je Gojković prestao da bude zakonski zastupnik ove firme (direktor) u aprilu 2021. godine.

Prema javno dostupnim podacima, u periodu od februara 2021. do kraja 2022. godine, državne institucije su sklopile 24 ugovora sa firmom V.I.P. Security (samostalno ili u grupi drugih ponuđača), ukupne vrednosti 3,77 milijardi dinara, odnosno, više od 32 miliona evra.

Među institucijama koje su dodeljivale ove ugovore nalaze se Elektromreže Srbije (1,08 milijardi dinara), Elektroprivreda Srbije (650 miliona), Pošta Srbije (591 milion dinara), Nacionalna služba za zapošljavanje (511 miliona), Srbija Kargo (420 miliona)… Nekolicina državnih firmi i institucija koje su sklapale pomenute ugovore nakon februara 2021. sa ovom kompanijom u poslatim odgovorima saopštile su da im nije bila poznata činjenica da se protiv tadašnjeg vlasnika vodi proces pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Poslednje državno preduzeće koje se dovodi u vezu sa ovom kompanijom je Infrastruktura železnice Srbije, čiji je direktor Nebojša Šurlan, na postupku javne nabavke označenom brojem 78-2022, za uslugu obezbeđenja objekata i imovine, potpisao odluku o dodeli ugovora u visini od 160 miliona dinara grupi ponuđača okupljenoj oko „TISTEN GROUP d.o.o“., koju čine i „V.I.P. Security d.o.o“. i „G4S secure solutions d.o.o“.

Prema uvidu u dostupnu dokumentaciju na portalu javnih nabavki, ovaj ugovor dodeljen je bez prethodne provere istinitosti izjava ponuđača, čime se dovodi u pitanje zakonitost čitavog postupka javne nabavke.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Naime, u tenderskoj dokumentaciji u tački 1.10 ponuđač je na pitanje da li je u periodu od prethodne tri godine bio ugovorna strana u ranije zaključenom ugovoru o javnoj nabavci čija je posledica raskid tog ugovora, odgovorio sa „NE“, iako je, kao što smo naveli na početku ovog teksta, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u februaru 2021, jednostrano raskinulo ugovor sa grupom ponuđača koju je predvodio „V.I.P. security doo“, a zbog krivičnog postupka koje

Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi protiv vlasnika i direktora te firme. Time je ponuđač dao lažnu izjavu kršeći član 112. Zakona o javnim nabavkama. Čak i da ostavimo po strani činjenicu da je ponuđač pod istragom Tužilaštva za organizovani kriminal, ovo je bio dovoljan razlog za njegovo isključenje iz postupka javne nabavke.

Iz firme „V.I.P. Security“ nisu odgovorili na pitanja – da li je kompanija zabeležila isti, smanjen ili povećan obim saradnje sa državnim institucijama nakon raskida ugovora sa MUP-om i objavljivanja informacije da su nekadašnji vlasnici kompanije pod istragom TOK-a, te da li je Slobodan Zdravković – koji je bio suvlasnik firme do 2014. godine – nakon izlaska iz vlasništva imao uticaj na rad kompanije i koja je bila njegova uloga na poslovanje firme, u svetlu podataka iz optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal da je „V.I.P. Security“ firma „pod kontrolom“ Zdravkovića.

Prema zvaničnim podacima, poslovni prihodi firme „V.I.P. Security“ su od 48,2 miliona dinara 2014. godine narasli na 2,29 milijarde dinara u 2022. godini, dok je neto dobit sa 2,8 miliona dinara tokom 2014, porasla na 280 miliona dinara 2022. godine.

Redakcija Vremena nije uspela da od Nebojše Šurlana, vršioca dužnosti generalnog direktora Infrastruktura železnica Srbije, dobije odgovor na pitanje da li je Komisija za javne nabavke pokušala da utvrdi činjenice koje su dovele do toga da se ugovor u iznosu od 160 miliona dinara bez PDV dodeli grupi ponuđača povezanih sa licima protiv kojih se vodi krivični postupak u Tužilaštvu za organizovani kriminal, piše Vreme.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić o malverzacijama u EPS-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar