Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom energetike Bugarske, Aleksandrom Nikolovim, o izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, regionalnom povezivanju i intenziviranju saradnje dve zemlje u oblasti energetike, saopštilo je ministarstvo.

„Izgradnja gasnog interkonektora Srbija-Bugarska je veoma važna za Srbiju i verujem da ćemo ovaj projekat završiti u planiranim rokovima. Izgradnja ovog gasovoda doprineće diverzifikaciji pravaca i snabdevača prirodnim gasom, a time i većoj energetskoj bezbednosti, ne samo Srbije, već i regiona“, rekla je Mihajlović, na bilateralnom sastanku održanom u okviru posete bugarskog premijera Kirila Petkova Beogradu.

Dodala je da je Srbija prošle godine donela novi zakonodavni okvir u oblasti energetike i da su u procesu izrade Integrisani plan za klimu i energetiku i nova Strategija razvoja energetike koji su ključni dokumenti za promenu energetskog miksa Srbije do 2050. godine, uključujući veće korišćenje drugih izvora energije u odnosu na one koji su sada dominantni.

„Ovaj proces znači i nove prilike za saradnju dve zemlje i zajednički rad na jačanju energetske bezbednosti, posebno kada je reč o strateškim rezervama gasa“, navela je ona.

Nikolov je rekao da će gasni interkonektor Srbija-Bugarska doprineti većoj energetskoj bezbednosti u regionu i da je Južni gasni koridor, sa kojim će ovaj gasovod biti povezan, zajedno sa gasom iz LNG terminala, biti veoma važni za diverzifikaciju snabdevanja gasom.

„Projekti od zajedničkog interesa treba da doprinesu da naše dve zemlje, koje imaju mnogo toga zajedničkog, budu bolje povezane, i da povećavaju svoju konkurentnost i ostvaruju više stope privrednog rasta, ujedno doprinoseći bržem razvoju regiona“, rekao je Nikolov i dodao da postoji prostor za integraciju tržišta ne samo u oblasti gasa nego i u oblasti električne energije.

Na sastanku je zaključeno i da bi intenziviranju saradnje u energetici doprinelo zaključivanje memoranduma o saradnji u ovoj oblasti koji bi, između ostalog, predvideo saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije, razvoju skladišta energije i energenata i saradnji u oblasti energetske bezbednosti.

Mihajlović je, kako je navedeno, dočekala premijera Bugarske Kirila Petkova na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ i potom prisustvovala sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandom Vučićem, kao i zajedničkom sastanku delegacija dve zemlje predvođenim predsednicima vlada, Anom Brnabić i Kirilom Petkovim.

Bonus video – Koliko nam je stabilan energetski sistem posle šestog incidenta za samo tri meseca?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar