Foto: Shutterstock

U januaru 2021. godine u skladištima u Evropi bilo je oko 60 milijardi kubika gasa, što je popunjenost od 52 posto. U odnosu na isti period ove godine, količine gasa pale su na 42 milijarde kubika, a popunjenost u januaru iznosila je 37,5 posto, pokazuju podaci "Gas Infrastructure Europe".

Zemlja s najvećom količinom gasa u skladištu u Evropi je Italija s 10 milijardi kubika (47 posto), prate je Nemačka s 8,7 milijardi kubika (35 posto) i Francuska s 4,4 milijarde kubika (33 posto).

Kada je reč o procentu popunjenosti skladišta gasa, prednjači Portugal čije je skladište od 200 miliona kubika popunjeno 80 posto, zatim Velika Britanija čija su skladišta od 750 miliona kubika popunjena 75 posto.

Popunjenost skladišta u Evropi danas iznosi 36,6 posto.

Podaci potvrđuju da su povećanje potražnje i hladna zima uticali na smanjenje zaliha gasa u Evropi, prenosi N1.

Hladnija zimska sezona nego što se očekivalo i povećane potražnje za energentima doveli su do veće upotrebe gasa. Smanjene količine gasa koje Rusija šalje u Evropu preko Ukrajine i smanjenje proizvodnje u hidroelektranama takođe su uticali na količinu gasa u skladištima.

Stručnjaci navode da bi moglo doći do dodatnih poteškoća u snabdevanju gasom zbog napetosti između Rusije i Ukrajine. Evropski i američki zvaničnici zabrinuti su da će u slučaju rata između dve zemlje Rusija, koja obezbeđuje 40 posto evropskog gasa, na sankcije odgovoriti zatvaranjem ventila.

Rusija snabdeva Evropu gasom ili putem dugoročnih ugovora ili jednokratnih ugovora kojima se prodaje određena količina gasa. S druge strane, navodi se da Rusija ima kapacitet da pošalje 15 posto više gasa u Evropu.

Stručnjaci takođe tvrde da je nedostatak gasa uzrokovan Rusijom koja želi da pokaže da je gasovod Severni tok 2, koji Evropa ne želi, stvarna potreba.

Bonus video – Da li će kriza sa nestašicom gasa u Evropi pogoditi i Srbiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar