Dubravka Đedović Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

U uslovima energetske krize kada sve zemlje nastoje da se što više oslanjaju na sopstvene energetske resurse i Srbija teži da kroz veće korišćenje potencijala obnovljivih izvora energije brže postane energetski samodovoljna i nezavisna, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović na regionalnog konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu".

Ministarka Đedović je naglasila da je Srbija odlučna u nastojanju da, kako je kazala, preduzme sve neophodne korake kako bi se sprečile klimatske promene i očuvala životna sredina.

„Srbija ima 270 sunčanih dana, procene kažu da imamo 600 km2 krovova. Ukoliko bismo na samo 10 posto te površine postavili solarne panele moglo bi se instalisati 6 GW“, rekla je Đedović, a saopštilo Ministarstvo.

Kada je reč o vetroparkovima, dodala je, da je u perspektivi moguća gradnja kapaciteta u rejonima istočne Srbije, Braničevskom okrugu i Banatu.

Đedović je naglasila da je Srbija potpisnica Pariskog klimatskog i energetskog sporazuma i Deklaracije o Zelenoj Agendi za Zapadni Balkan, i na putu je zelene energetske tranzicije i vodeći se time preduzimaćemo sve potrebne mere kako bi tranzicija ka čistoj energiji bila finansijski i socijalno održiva i pravedna.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ona je navela i da korišćenje pretpristupnih fondova i drugih izvora finansiranja, koje obezbeđuje Evropska unija, predstavlja važan instrument u bržem razvoju energetskog sektora i diverzifikaciji izvora finansiranja investicija u energetici.

Na panelu su, osim ministarke Đedović, učestvovali i zamenica premijera i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku, zamenik premijera Severne Makedonije zadužen za ekonomiju Fatmir Bitići, državni sekretar Ministarstva za kapitalne investicije Crne Gore Admir Šehmanović i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Na marginama konferencije koju je organizovala ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji i BiH, ministarka Đedović razgovarala je sa predstavnicima norveških energetskih kompanija „Emergy“ i „Statcraft“.

Kompanija „Emergy“ posluje u Srbiji već 12 godina i radi na projektima vetroparkova u Banatu. Sa druge strane, norveška državna kompanija „Statcraft“ je najveća evropska kompanija za obnovljive izvore energije.

BONUS VIDEO – Ana Džokić i Saša Petrović Da li nam se isplate solarni paneli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare