Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Foto:TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Emilija Jovanović/

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Vladi Srbije sa ambasadorom Azerbejdžana u Beogradu Kamilom Hasijevim o bilateralnim odnosima dve zemlje i saradnji u energetskom sektoru, na izgradnji gasnih elektrana, saopštilo je njeno Ministarstvo.

Na sastanku je, kako je navedeno, konstatovana obostrana zainteresovanost za saradnju na izgradnji novih gasnih elektrana u Srbiji iz kojih bi se proizvodila električna energija za domaće tržište.

Đedović Handanović je rekla da je Srbija zahvalna prijateljima iz Azerbejdžana na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i podršci u međunarodnim institucijama, Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope.

„U energetskom sektoru imamo veoma dobru saradnju, nedavno sam uputila poziv ministru energetike Šahbazovu da poseti Beograd kako bismo razgovarali o produbljivanju saradnje“, rekla je ona.

Podsetila je da je u decembru prošle godine pušten u probni rad gasni interkonektor Srbija-Bugarska kojim je omogućeno snabdevanje Srbije azerbejdžanskim gasom.

PROČITAJTE JOŠ

„Potpisali smo memorandum o razumevanju, kao i komercijalni sporazum o godišnjem snadbevanju gasom, što je veoma važno za sigurnost snabdevanja“, rekla je Đedović Handanović.

Hasajev je istakao da Srbija i Azerbejdžan imaju dobre i prijateljske odnose na nivou strateškog partnerstva u energetici i drugim oblastima.

„Otvaranje gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske je važan istorijski događaj za odnose Srbije i Azerbejdžana i siguran sam da energetsku saradnju možemo još više da produbimo u budućnosti“, rekao je ambasador.

On je istakao da je Baku domaćin predstojeće konferencije o klimatskim promenama (COP29) i da postoji potencijal za saradnju sa Srbijom u oblasti zelene energije.

BONUS VIDEO Đedović Handanović: Nuklearna energija u Srbiji najranije 2039. godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar