Foto: Stefano Ember / Shutterstock ; Vesna Lalić/Nova.rs

SOKAR (Azerbejdžanska državna naftna kompanija) zainteresovana je za preuzimanje većinskog dela paketa akcija NIS-a (Naftne industrije Srbije). Sa stručnjacima smo razgovarali o tome da li će ovo obezbediti sigurnost Srbije u snabdevanju "crnim zlatom", ali i o tome postoje li bolje alternative od ove koja je trenutno na stolu.

Nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, usledio je niz ekonomskih sankcija Rusiji, a jedan od paketa sankcija pretio je da ugrozi stabilnost Srbije u snabdevanju naftom. Naime, nakon što je Evropska unija zabranila prodaju i transport nafte na svojoj teritoriji kompanijama čiji je većinski vlasnik Rusija, pojavio se potencijalni problem i otvorilo se pitanje kako će se Srbija snabdevati naftom sada, kada postoji mogućnost prekida isporuke sirove nafte NIS-u Jadranskim naftovodom (JANAF), upravo zato jer je NIS pod većinskim vlasništvom Rusije.

Ipak, pre nekoliko dana pojavile su se nove informacije, prema kojima je EU odlučila da izuzme Srbiju iz ovog paketa sankcija, što znači da bi NIS mogao neometano da nastavi sa poslovanjem.

SOKAR je, pak, iskazao interesovanje za otkup akcija koje u kompaniji NIS poseduje ruski Gaspromnjeft, a upravo kupovinu ruskog dela kompanije od strane neke druge države mnogi stručnjaci ocenili su kao najbolje rešenje.

Energetski stručnjak Miodrag Kapor rekao je za Nova.rs da će potencijalna SOKAR-ova kupovina ruskog dela NIS-a definitivno preduprediti bilo kakve eventualne sanskcije koje bi se uspostavile nad uvozom nafte preko JANAF-a.

„Mislim da je to jedan racionalan potez, ako se stvari budu odvijale kako očekujemo. U tom slučaju, i Rusija je svesna da Srbija ne bi mogla da izdrži pritisak, ako bi se uspostavile sankcije i time prekinuo dotok nafte preko naftovoda JANAF“, kaže on i dodaje da su pregovori između NIS-a, Gaspromnjefta i SOKAR-a potencijalno rešenje.

„Naravno da je bolje da se u ovakvoj situaciji raspiše tender, te da se na tenderu ponude akcije, pa ko da više – njegovo je. Uvek je to bolje rešenje od dogovora iza zatvorenih vrata“, ističe naš sagovornik.

Kapor kaže da će, ukoliko SOKAR-ovo interesovanje preraste u zvaničnu kupovinu ruskog paketa akcija, pod ovim okolnostima to bi značilo da će Srbija moći nesmetano da uvozi Ural tip nafte putem naftovoda JANAF pravo u rafineriju u Pančevu.

„Ono što je bitno da vozači znaju jeste da ovakve promene neće uticati na cene naftnih derivata na srpskim pumpama“, objašnjava naš sagovornik.

Stručnjak za energetiku Željko Marković tvri da novonastalu situaciju treba sagledati iz različitih uglova.

„Najbolje za Srbiju bilo bi da NIS bude u našem vlasništvu, a tu se postavllja pitanje da li država ima dovoljno novca, da li može da kupovinom preuzme većinski paket akcija. Mora se razmišljati o svim rešenjima za stabilno snabdevanje Srbije. Ako bi SOKAR kupio većinski deo, I to bi bilo jedno od rešenja, jer NIS u tom slučaju ne bi bio pod većinski ruskim vlasništvom, te ne bi bio u riziku od sankcija koje su uvedene Gaspromnjeftu, koji je trenutno njegov većinski vlasnik. Možda bi to bilo prihvatljivo rešenje i za Ruse, više nego da većinski udeo prodaju nama. To su sve pitanja na koja je još uvek teško dati odgovor“, zaključuje naš sagovornik.

Marković je saglasan sa Kaporomda, ukoliko bi se realizovalo preuzimanje većinskog paketa vlasnika od bilo koje kompanije koja nije izložena sankcijama, to bi u trenutnim okolnostima moglo da obezbedi stabilno poslovanje NIS-a.

„Samim tim, kako su oni najveći dobavljači nafte i naftnih derivata kod nas, snabdevanje ovim proizvodima bilo bi stabilno i u Srbiji“, kaže Marković za Nova.rs.

BONUS VIDEO Srbiji skinute sankcije na uvoz nafte – presudilo glasanje protiv Rusije?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare