Aleksandra Perišić i Petra Butala Kovačić Forbes Power Women's Summit Foto: Goran Srdanov/Forbes

Medalja nije došla ni prerano ni prekasno, nego tačno na vreme. Trebalo je za to vremena, vredno smo trenirale, radile i grizle, kažu specijalne gošće Forbes Women Power Summita Aleksandra Perišić, osvajačića srebrne medalje na Olimpijskim igrama u tekvondou i njen trener Petra Butala Kovačić.

Petra kaže da je njih put bio prepun krivina, uspona i padova, suza i smeha, ali vera jedne u drugu i podrška koju su imale doprinela je da uprkos velikom pritiscima ostvare ovaj uspeh.

„Bitno je da verujemo jedna drugoj, šta god da se desi znam da mogu da se oslonim na nju, a i ona na mene. Ima tu još ljudi, ali ona je moj glavni oslonac“, rekla je Perišić.

Tekvondo je u Srbiji ženski sport ovih dana. Četvrti put za redom imamo finale, ali je zato kada je reč o trenerima situacija potpuno suprotna, odnosno broj ženskih trenera u ovom sportu je na niovu statističke greške.

„Put je važniji od destinacije, važno je pratiti sebe i ne dopustiti da iko kaže da do tog puta ne mogu da stignu“, dodaje Petra Butala.

Odgovarajući na pitanje koliki je pritisak takmičiti se na Olimpijskim igrama, odnosno da li se borba sa tim pritiskom vežba, ove sportistkinje odgovaraju:

„Naravno da raste pritisak kako rastu očekivanja da se osvoji medalja. Sa druge strane, to što se mnogo očekuje od tebe je istovremeno i čast, jer to dokazuje da radiš nešto veliko“, kaže Petra Butala.

„Kada sam nervozna, ona najbolje zna kako da me smiri. Razgovaramo mnogo pre ulaska na meč, vrati me na farbička podešavanja, a onda kada izađem na borilište, vidimo i čujemo samo jedna drugu“, dodaje Aleksandra.

Sport nije posao već poziv, i nije reč o odricanju, odabrale smo ono što smo želele i volimo. Da nam je bilo važno to odricanje, ne bismo bile ovde gde smo sada.

Ipak, Petra priznaje da je teško biti žena trener, put je puno odricanja. „Ne bih uspela da mi nije porodice. Najpre, imam podršku supruga koji se brine o našem detetu dok ja idem sa takmičenja na takmičenje, a onda imamo i pomoć i njegovih i mojih roditelja. Mislim da bez te podrške ne bih uspela“, kaže Petra.

„Sanjajte velike snove i naporno i predano radite. Uvek će biti onih koji će sumnjati u vas, sumnjali su i sada u nas, pogotovo što smo mlade, i ja kao trener i pogotovo Aleksandra, sumnjali su možemo li mi to. A onda smo mi rekle, gledajte nas sad. Evo ovako možemo“, istakla je Petra.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar