Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Srpski sportisti su stigli u Tokio i uveliko se spremaju da krenu u borbu za medalje na Olimpijskim igrama. Očekivanja su velika i čini se da dugo nismo imali veliki broj kandidata za odličja.

Posle slabog učinka u Atini, Pekingu i Londonu, iz Rija je stiglo čak osam medalja, a taj bi broj u Tokiju mogao da bude i veći.

PROČITAJTE JOŠ

Pema prognozama “Asošijejted presa”, srpski sportisti bi trebalo da se vrate sa devet medalja, ali se čini da imamo kandidata i za dvocifren broj odličja.

Još ranije, početkom godine, specijalizovani sajt koji se bavi prognozama na osnovu velikog broja statističkih podataka “Grejsnot”, prognozirao je čak 13 odličja za Srbiju.

Sve oči srpske javnosti će biti uprte u Novaka Đokovića koji osim zlata juri i posebno mesto u teniskoj istoriji, jer ima ogromnu šansu da ove godine kompletira takozvani “Zlatni slem”.

Srbija pored najboljeg sportiste današnjice ima adute i u drugim sportovima na Olimpijskim igrama.

Četiri medalje u timskim sportovima

Kolektivni sportovi su uvek bili adut naše zemlje, a velike nade se polažu i na ovim Olimpijskim igrama.

Vaterpolistima je AP prognozirao srebro i poraz od Hrvatske u finalu, ali će zlatni “delfini” iz Rija pokušati da na oproštaju nekoliko legendi donesu još jedno zlato. Medalja se gotovo i ne dovodi u pitanje, a u najužoj konkurenciji se nalaze i Mađarska i Crna Gora.

Saša Čađo i Sonja Vasić; Foto: FIBA

Košarkašice na Igre stižu sa titulom prvaka Evrope koje su herojski osvojile na prvenstvu u Španiji. Sve je prilično zabrinula situacija sa Sonjom Vasić koja je imala problema sa koronavirusom, ali se najbolja košarkašica Evrope oporavila i predvodiće naše devojke u borbi za odličja.

Zlato je praktično rezervisano za neprikosnovene Amerikanke, ali će se žestoka bitka voditi za preostale dve medalje. Prema nekim prognozama, naše košarkašice bi trebale da se okite srebrom, što bi bio stepenik više u odnosu na Igre u Riju.

Glavni kandidati Srbije za medalje na Olimpijskim igrama

Vaterpolo reprezentacija Srbije

Basket 3×3

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Novak Đoković u tenisu

Jovana Preković u karateu

Strahinja Stefanović u kajaku

Mate Nemeš u rvanju

Zurab Datunašvili u rvanju

Ivana Španović u skoku u dalj

Nemanja Majdov u džudou

Zorana Arunović u streljaštvu

Tijana Bogdanović i Milca Mandić u tekvondou

Jedan od glavnih aduta u borbi za zlatnu medalju biće i selekcija u basketu 3×3. Iako basketašima predviđaju srebro, Dušan Domović Bulut i ekipa dolaze kao prvi favoriti na turniru, a rezultati iz prethodnih godina kada su osvojili sve što se osvojiti može im daju velike šanse da budu prvi olimpijski šampioni u jednom od debitantskih sportova.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Glavni konkurenti našim basketašima koje je redakcija Nova.rs posetila pred put u Tokio su Letonci, Holanđani i Poljaci.

Agencija AP nije videla odbojkašice na pobedničkom postolju, ali su dvostruke uzastopne šampionke Evrope i aktuelne svetske prvakinje među glavnim favoritima, ne samo za medalju, već i za zlato.

Odbojkašice su briljirale na igrama u Riju, a samo su finalu poklekle kada im je izmaklo najsjajnije odličje.

Đokovićev put ka istoriji

Prva zvezda, ne samo srpske selekcije u Tokiju, već i čitavih Olimpijskih igara, Novak Đoković, sprema se da sa trona skine dvostrukog uzastopnog šampiona Endija Marija. Novakov veliki prijatelj je daleko od ozbiljnog konkurenta, a srpski as je iskoristio priliku da sa njim sparinguje dok pokušava da se odbrani od “napada” obožavalaca, jer su mnogobrojni sportisti poleteli da se sa njim slikaju.

Novak je imao dobar žreb, pa će u prvoj fazi turnira igrati protiv dosta slabijih rivala, pre nego što krenu ključne borbe za titulu. U Tokiju nema Federera i Nadala, pa će najveće prepreke biti Medvedev, Cicipas i Zverev.

Novak Đoković Foto:REUTERS/Mike Segar

Ukoliko uspe da osvoji toliko željenu zlatnu medalju, Novak će za mesec dana u Njujorku imati priliku da postane prvi teniser koji je u jednoj godini osvojio četiri grend slema i zlato na Olimpijskim igrama.

Jedan od glavnih aduta Srbije u Japanu će biti karatistkinja Jovan Preković. U sportu koji će posle toliko čekanja biti na Igrama, ona je u konkurenciji do 61 kilogram prvi favorit, a zbog rezultata prethodnih godina joj i AP predviđa zlato oko vrata.

Rvači su nam na prethodnim igrama doneli mnogo radosti, a velika očekivanja su i ovoga puta kada su oni u pitanju.

Evropski šampioni Mate Nemeš i Gruzijac sa srpskim pasošem Zurab Datunašvili, dolaze u Tokio kao kandidati za pobedničko postolje.

Datunašvili je u kvalifikacijama za Igre pobedio zvaničnog olimpijskog šampiona u kategoriji do 87 kilograma Davita Čekvetadzea, pa su očekivanja od njega velika.

Nemeš će sa druge strane tražiti medalju u kategoriji u kojoj nam je zlato već donosio legendarni Davor Štefanek. Njemu je i AP prognozirao bronzanu medalju u Tokiju.

Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Iako nisu na Olimpijske igre stigle u najužem krugu favorita, Milica Mandić i Tijana Bogićević su već donosile zlatne medalje u Tekvondou iz Londona i Rija i sa velikim iskustvom dolaze u Japan.

Kada su borilački sportovi u pitanju, džudo nam je doneo pet učesnika u Tokiju. Čak troje od njih ima medalje sa svetskih prvenstava pa su očekivanja velika.

Na nedavno završenom prvenstvu sveta Aleksandar Kukolj je osvojio srebro do 100 kilograma, a Anja Obradović je bila treća do 63 kilograma.

Najveća uzdanica bi trebalo da bude Nemanja Majdov koji ima titulu svetskog prvaka i dve srebrne medalje sa evropskih prvenstava.

Iako u drugom planu kada je srpska javnost u pitanju, kajakaš Strahinja Stefanović je viđen kao osvajač srebrne medalje u svojoj disciplini, dok su dvojcu u veslanju Vasić – Mačković zbog problema sa koronavirusom šanse značajno manje.

Tradicionalno su velika očekivanja kada je u pitanju streljaštvo. Zorana Arunović je glavni adut jer bi do medalje mogla i u pojedinačnoj konkurenciji i u novoj disciplini miks dublova sa Damirom Mikecom.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Konačno, kada je u pitanju „kraljica sportova“ atletika, Srbija se nada da bi Ivana Španović mogla makar da ponovi uspeh iz Rija i osvoji bronzu.

Srpska atletičarka je na Olimpijske igre stigla posle brojnih problema sa povredama pa to mnogima uliva sumnju u njene mogućnosti, pa je AP ne vidi na pobedničkom postolju, ali činjenica da je u karijeri pobeđivala sve diretkne konkurentkinje, daje joj za pravo da ako bude potpuno zdrava, napadne i najsjajnije odličje.

Hrvati se nadaju velikom uspehu, Dončić i Pogačar aduti Slovenije

Kada su u pitanju zemlje iz regiona, prema prognozama bi najuspešnija mogla da bude Hrvatska kojoj je AP predvideo čak 12 medalja, iako će imati najmanje sportista od Olimpijskih igara u Barseloni.

Zlato bi trebali da im donesu Mate Pavić i Nikola Mektić u muškom dublu u tenisu, vaterpolo reprezentacija, karatista Ivan Kvesić i braća Sinković u veslanju koji bi na taj način odbranili zlato iz Brazila.

Srebrna medlaja se predviđa Tončiju Stipanoviću u jedrenju i Petru Gorši u streljaštvu dok bi do bronze mogli legendarna Sandra Perković u bacanju diska, Matea Jelić, Ivan Šapina i Kristina Tomić u Tekvondou i Marin Ranteša u vožnji BMX-a.

Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

Kada su u pitanju Slovenci, njihov glavni adut je biciklista Tadej Pogačar. Dvostruki uzastopni osvajač Tur de Fransa je drugi favorit s obzirom na to da se vozi jednodnevna drumska trka, a glavni konkurent će mu biti Belgijanac Vaut van Art.

Slovenija se nada medalji u košarci, s obzirom da ih predvodi jedan od najboljih igrača sveta Luka Dončić, a veruju da bi mogli i do jedne ili dve medalje u atletici.

Bosna i Hercegovina nikada nije osvojila medalju na Olimpijskim igrama i sada imaju velike šanse.

Glavna nada BiH biće atletičar Amel Tuka. Njegova specijalnost je trka na 800 metara, što mu je primarna disciplina, uz 400 metara. Vlasnik je nacionalnog rekorda u obe discipline i srebra sa Svetskog prvenstva.

Ni Makedonija nema previše aduta, a među osam sportista jedini šanse za medalju ima Dejan Georgievski koji se takmiči u tekvondou.

Kada je u pitanju Crna Gora, među 34 učesnika jedini koji bi mogli do medalje su vaterpolisti koji će imati žestoku konkurenciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare