AP Photo/Christophe Ena

Sve zanimljive detalje sa meča pročitajte u blogu Nova.rs

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u osminu finala Rolan Garosa, pošto je sa 3:0 savladao Alehandra Davidoviča Fokinu, po setovima 7:6 (4), 7:6 (5), 6:2.

Meč je trajao tri sata i 36 minuta, a Novak će u narednoj rundi igrati protiv boljeg iz duela Huan Pablo Variljas – Hubert Hurkač.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković se ovom pobedom revanširao Fokini za poraz u Monte Karlu prošle godine, kada je Španac bio bolji u drugom kolu sa 2:1 u setovima. Međusobni skor ova dva tenisera sada je 3-1 u korist Srbina.

U prvom setu Novak se poprilično mučio, dva puta je vraćao brejk, a onda u taj-brejku pokazao koliko je mentalno jak i paklenim forhendom je zatvorio set u svoju korist.

U drugom je imao mnogo problema, viđena je revija brejkova, ali je Đoković u taj-brejku ponovo pokazao da mu u tom delu igre niko nije ravan.

Nakon osvajanja drugog seta Đoković je imao burnu proslavu, navijači su mu to zamerili, ušli su u „rat“ sa njim, a onda su mu zviždali za vreme medicinskog tajm-auta. Njega je Novak tražio zbog problema sa butinom, koji na svu sreću nisu bili veliki.

AP Photo/Christophe Ena

Treći set bio je najlakši posao za Srbina, koji je osetio da je protivnik emotivno slomljen, što se videlo i u intenzitetu njegove igre. Mnogo je grešio Fokina, a Đoković to nije praštao.

Napravio je Novak brejk, povećao je preciznost svojih udaraca, Fokina se nije predavao, ali nije ozbiljnije zapretio Đokoviću na servisu. Meč je okončan brejkom, a Novaku je posle pobede vidno laknulo.

U nekoliko navrata delovalo je da Novaku uslovi za igru nisu bili po meri, smetalo mu je i sunce, ni fizički se u nekim trenucima nije najbolje osećao, mučila ga je butina, ali je uprkos svemu pokazao zašto konkuriše za GOAT zvanje.

Meč je otvoren veoma sigurnom igrom oba tenisera na servisu, a viđeno je i mnogo grešaka u prva četiri gema.

Međutim, već tada se videlo da Fokina želi da igra agresivno, forsirao je kratke loptice i terao Novaka da izlazi na mrežu.

Novak je dozvolio rivalu dve brejk lopte, a forhend vinerom je stekao prednost od 2:3 nakon duge razmene. Đoković je pretrpeo brejk, a onda se okrenuo ka timu i nešto tražio. Nije se osećao najbolje na terenu, kao da je bio previše umoran, govor tela je bio prilično loš.

Ipak, Đoković je odmah uzvratio istom merom, nakon što je iskoristio treću brejk loptu u gemu za 3:3. Miljan Amanović, Novakov fizioterapeut, tokom prvog seta je otišao van tribina kako bi Novaku doneo neku bočicu sa napitkom.

AP Photo/Christophe Ena

Fokina je forsirao drop-šotove i igru na mreži, ali je i grešio, pa je Novak poveo sa 4:3. Bio je srpski teniser na gem od osvajanja prvog seta (5:4), ali se Fokina nije dao, pa je izjednačio. Potom je odigran veoma čudan gem u kom je Đoković napravio tri duple servis greške, kojima je praktično poklonio brejk rivalu.

Servirao je Fokina za osvajanje prvog seta, ali je opet grešio, a Novak je pogodio ključni udarac za 6:6 i odlazak u taj-brejk.

U taj-brejku Fokina je dvaput dolazio do prednosti, ali je Novak preokrenuo, a za kraj seta nagradio gledaoce fenomenalnim forhendom iz riterna za 7:6.

Na startu drugog seta Novak je bio blizu brejka, ali nije imao sreće ni dovoljno dobrih udaraca u tim trenucima. Fokina je iskoristio greške rivala i poveo u drugom setu.

PROČITAJTE JOŠ:

Španac je napravio brejk za 0:2, nakon što je Novak svoj servis gem završio duplom servis greškom. Nije dugo trajala Novakova krza, pošto je odmah vratio brejk nakon tri vezane greške Fokine.

Sjajnim forhendima je Đoković stigao do 2:2, a onda je ponovo oduzeo servis rivalu i potpuno preokrenuo.

Pravo niotkuda je Fokina napravio ribrejk, a Novak se ponovo mučio kod servisa. Povratio je Španac agresivnost u tim trenucima, Novak je bio u neverici koliko je linija „skinuo“ njegov rival, koji je poveo sa 4:3.

Naredni brejk viđen je u devetom gemu kada je Novak iskoristio greške rivala i poveo sa 5:4, te je dobio priliku da servira za set. Tada se dogodila situacija koja se retko viđa, pošto je Alehandro napravio brejk i to sa nulom za novo izjednačenje.

AP Photo/Christophe Ena

Tu nije bio kraj drami u drugom setu, pošto su oba tenisera sačuvala svoj servis, te se otišlo u taj-brejk. Tamo je Srbin stekao prednost od dva mini-brejka, ali je Fokina napravio preokret i poveo sa 4:5.

Publika je u tim trenucima proradila, a Novak je zategao tri poena i osvojio drugi set. Navijači su mu zviždali nakon urlika i stiska pesnice, atmosfera je bila poprilično „vrela“ u Parizu, ali se sve stišalo početkom trećeg seta.

Ekspresno je treći teniser sveta poveo sa 3:0, a onda je propustio priliku za novi brejk. To ga nije mnogo poremetilo, na svom servisu je bio siguran, pošto nije bilo duplih grešaka kao i prethodnim fazama meča.

U petom gemu trećeg seta, Fokina je nezgodno pao i povredio zglob, a Novak mu je odmah pritrčao i ponudio led i peškir. Vratio se Španac brzo na teren, ali nije mogao da parira protivnniku.

Đoković je lagano osvojio svoja dva servis gema, a onda je u poslednjem napravio brejk i otišao u osminu finala.

AP Photo/Christophe Ena

Novak ima priliku da u Parizu ispiše istoriju, pošto juri svoj 23. grend slem trofej, kojim bi po prvi put prestigo Rafaela Nadala po broju najvećih titula.

Đoković na Rolan Garosu brani četvrtfinale, gde je prošle godine ispao od Rafaela Nadala sa 3:1 u setovima.

Ono što je dobra vest za Đokovića jeste i to što je ispao Andrej Rubljov, koji se nalazi sa njegove strane žreba. Ruski teniser je ispao od Lorenca Sonega sa 3:2 u setovima.

Đoković - Fokina 7:6, 7:6, 6:2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar