Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Dobićemo novog šampiona US Opena i vrlo moguće novog grend slem šampiona. Sada već osmina finala izgleda tako da niko nije mogao ni da pretpostavi da to može da se desi. U tenisu se dešavaju iznenađenja, ali ovako nešto baš, baš retko.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Mnogi su se šokirali kada su videli da je Botik van de Zandshulp eliminisao Karlosa Alkaraza, a tek kada je u manje od 24 sata eliminisan i Novak Đoković od Alekseja Popirina postalo je jasno da gledamo jedinstveni US Open.

Zapravo, po prvi put od 1973. godine se desilo da drugi i treći nosilac budu eliminisani pre osmine finala.

PROČITAJTE JOŠ

Toliko se retko to dešava u tenisu, a gotovo je izvesno da ćemo dobiti novog grend slem šampiona. U žrebu su preostala dva Janik Siner koji je ove sezone osvojio Australijan open, te Danil Medvedev koji je pre tri godine podigao titulu baš u Njujorku (tada je sprečio Đokovića da osvoji kalendarski grend slem).

Ukoliko neko od njih ne bude podigao trofej, to će po prvi put uraditi O’Koneč, Dialo, Pol, Boržeš, Menšik, Koboli, Van de Zandshulp, Drejper, Mahač, De Minor, Evans, Arnaldi, Tompson, Rud, Fric, Nakašima, Zverev, Rubljov, Dimitrov, Tijafo ili Popirin.

Novak Đoković i Karlos Alkaraz
Foto: CARL DE SOUZA / AFP / Profimedia

Tako se zapravo otvorio žreb za nekog novog junaka Njujorka i time je nastavljena kob US Opena gde nakon pet vezanih titula Rodžera Federera niko nije uspeo da odbrani titulu.

Đoković je istakao niz pehova koji su mu se desili, ali za nastup na kraju krivi samo sebe jer je istakao da se „osećao amaterski“, da mu se „igra raspala“ i da prosto emotivno i psihički nije bio svež.

„Imao sam osećaj da na Rolan Garosu mogu da osvojim titulu, ali sam se tu povredio. Vimbldon finale najbolji rezultat na slemu u godini. Olimpijske igre jesu bile najveći cilj, tu sam odigrao najbolje. Ako je takva godina da se osvoji samo to zlato, prihvatam, čekao sam ga ceo život! Rezultatski najslabija sezona u poslednjih 15 godina, tako se i osećam, ali tako je kako je“, rekao je Đoković. Prvi put će sezonu završiti bez grend slem trofeja još od 2017. godine.

Novak Đoković i Karlos Alkaraz
Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Te 1973. godine su Ilija Nastase (druga runda) i Artur Eš (treća runda) po kome se danas zove najveći teniski stadion sveta bili neobično rano eliminisani.

Mnogi će požuriti i reći da je tenis ušao u novu eru, ali je činjenica da ćemo takve zaključke moći da donesemo tek sredinom sledeće godine. Vodećim teniserima je preko potreban odmor, a niko od njih nema dovoljno vremena za to. Kako će izgledati sezona do samog kraja?

Na to niko ne može da da ni približan odgovor.

BONUS VIDEO Trening Novaka Đokovića na US Openu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare