Foto: Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake)

Novak Đoković doživeo je poprilično neočekivan poraz u trećem kolu US Opena, te nije uspeo da odbrani titulu iz 2023. godine.

Bolji od njega bio je Aleksej Popirin u četiri seta, te je Novak izgubio 1.900 ATP bodova na rang listi.

Na poslednje objavljenoj ATP listi, Đoković je bio drugi teniser sveta sa 7.460 poena, ali sada će mu se obrisati 1.900 poena (imaće 5.560).

To znači da će na drugom mesto doći Aleksander Zverev, koji trenutno ima 6.875 poena, može da dogura do 7.075, ali i to 8.675, ako osvoji US Open.

PROČITAJTE JOŠ:

Na trećoj poziciji trenutno je Karlos Alkaraz, koji je ispao u drugoj rundi, pa je takođe izgubio poene, ali će na sledećoj listi imati 6.690 i mogao bi da doživi pad.

Danil Medvedev sa petog mesta preti, pošto može da stigne do 7.075 poena, ako dođe do titule, mada za njega ne bi valjalo da ispadne pre finala, jer upravo to brani.

Đokovića može da prestigne i Andrej Rubljov, koji nikada nije prošao dalje od četvrtfinala na nekom grend slemu, ali možda se to sada promeni. Ako Rus osvoji titulu imaće 6.445 poena.

Tu nije kraj. Bolji od Novaka na sledećoj ATP listi može da bude i Kasper Rud (maksimalno može da stigne do 5.810 poena), ali i Grigor Dimitrov, koji bi u slučaju grend slem titule došao do 5.565 bodova.

Dakle, na ATP listi može doći do velikih promena (samo će Siner sigurno ostati prvi – 9.360 poena), iako Novaka to ne interesuje mnogo u ovoj fazi karijere.

Đoković do kraja godine brani dve titule – u Parizu i Torinu (to je 2.500 bodova ukupno), ali će nove poene zaraditi na Mastersu u Šangaju, gde nije igrao od 2019.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare