Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Kada je objavljeno da je Janik Siner pao na doping testu, ubrzo je put u javnost našla i informacija da je bio pozitivan na susptancu po imenu "klostebol", zbog koje je samo par meseci pre njega na četiri godine suspendovan Sinerov sunarodnik, Stefano Bataljino.

Bataljino je 5. septembra 2022. godine otišao u Maroko gde je gostovao na takozvanom Fjučersu u Kazablanki, gde je odmerio snage u prvom kolu sa Matasom Vasiliauskasom iz Litvanije.

PROČITAJTE JOŠ...

Tokom meča je tražio medicinsku pomoć, fizioterapeut sa turnira ga je izmasirao, a Italijan stigao do pobede od 6:3, 6:0.

Po završetku je morao da da urin na kontrolu, a mesec dana kasnije stigla je šokantna vest – bio je pozitivan na klostebol.

Bataljino je rekao u svoju odbranu da „ne može da prizna prekršaj koji nije napravio“, a kada su ga upitali kako je onda klostebol ušao u njegov organizam, naveo je kao mogućnost kremu koju je koristio fizioterapeut.

I tu dolazimo do osnovne razlike u ova dva slučaja.

Bataljino je morao da koristi resurse koje je sam turnir davao – dakle, fizioterapeuta koji je bio deo turnira. A kada je pokušao da dođe do kontakta ovog čoveka, sa druge strane je usledila – tišina. Kako nije uspeo da pronađe način da potvrdi da je klostebol na taj način ušao u telo – uprkos tome što je na svim testovima do tog trenutka bio negativan, između ostalog i tri nedelje ranije u Egiptu, spasa nije bilo – dobio je kaznu od četiri godine.

A činjenica da mu se Marokanci više nisu javljali od strane Međunarodne organizacije za integritet tenisa (ITIA) je okarakterisana kao „nesrećna nemogućnost“.

Tri meseca nakon što je Bataljinova karijera praktično okončana, kondicioni trener Janika Sinera Umberto Ferara je u Bolonji kupio kremu „Trofodermin“ koja u sebi sadrži klostebol, i na kojoj je velikim slovima napisano „doping“, a preko koje je navodno klostebol i dospeo u Sinerovo telo.

No, višak novca i očigledne moći omogućili su Sineru dovoljno vremena da angažuje dovoljno dobru odbranu i predstavi dovoljno ubedljivu priču da ona „prođe“ kod ITIA, te da bude oslobođen, iako je taj pozitivan rezultat došao kao rezultat aktivnosti koja se događala iza zatvorenih vrata.

Sa druge strane, Bataljino, koji nije imao te mogućnosti, je ostao bez novčanih dobitaka, karijere i mogućnosti da se takmiči, bar prema izveštaju njegovog slučaja, zahvaljujući nekome ko je na to mesto postavljen od strane ITF-a, organizacije nadležne za održavanje ovih turnira.

Više nego jasan pokazatelj da vladaju dvostruki aršini, bar kada je Siner u pitanju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar