Foto: TANJUG/AP Photo/Manu Fernandez

Teniseri Italije osvojili su titulu u Dejvis kupu pobedom nad Australijom u dva meča sa 2:0.

Italijani su postali prvaci sveta drugi put u svojoj istoriji pošto su već u singlu završili ceo posao pobedama Matea Arnaldija i Janika Sinera.

PROČITAJTE JOŠ:

Arnaldi je u svom meču izašao na kraj sa Aleksejem Popirinom u tri seta (7:5, 2:6, 6:4) za dva i po sata tenisa, dok je Siner znatno lakše savladao Aleksa De Minora (6:3, 6:0) za upola manje vremena i praktično sam doneo svom timu titulu.

Siner je dan pre finala spasao tri uzastopne meč lopte u trećem setu sa Novakom Đokovićem i uspeo da se domogne pobede sa 6:2, 2:6 i 7:5.

Nakon toga je Italija dobila i dubl, a Australija je u svom okršaju pobedila Finsku i usledila je borba za „salataru“ koja je pripala Italijanima.

Foto: TANJUG/AP Photo/Manu Fernandez

Popirin je imao nešto više šansi da savlada Arnaldija, četiri pozicije bolje rangiranog, 40. tenisera sveta, nego što je to imao De Minor. I da je to uradio, dubl bi verovatno rešio okršaj u korist Australije.

Imao je Popirin više as udaraca, ali je Arnaldi prvi napravio brejk u prvom setu i poveo sa 3:1. Odmah je uzvratio Popirin, a u dramatičnoj završnici seta je Australijanac opet poklekao u 12. gemu.

Drugi set je rešio u svoju korist brejkovima u prvom u trećem gemu, a treći je izgubio tako što je predao servis protivniku u poslednjem, desetom gemu.

Foto: TANJUG/AP Photo/Manu Fernandez

Siner je svoj meč i definitivno prelomio strašnim bekhendom uz liniju pored istrčalog De Minora za brejk loptu u četvrtom gemu drugog seta.

Aleks je pre toga spasao brejk prilike i produžio je sebi nadu da može da ostane u meču, ali kada je Siner pogodio neverovatno težak udarac i onda sačekao grešku rivala za 4:0, pitanje pobednika, a samim tim i titule je rešeno.

Razlika u kvalitetu se videla odmah i nije bilo gotovo nimalo dileme za nešto više od sat i 15 minuta koliko je meč trajao. Bila je to igra mačke i miša, gde je Siner sve vreme diktirao tempo i napadao, a De Minor više bio nemi posmatrač.

Prvi brejk je De Minor pretrpeo već u trećem gemu i onda se isto još jedanput desilo u devetom gemu za 6:3, pritom bez prave šanse da sam oduzme servis rivalu, osim u osmom gemu kada je imao jednu šansu za brejk.

Imao je u subotu i Đoković tri meč lopte, imao je i srpski dubl tri brejk lopte protiv Italijana u bitnim trenucima, pa kada one nisu iskorišćene, Italijani su oberučke prihvatili to da izvuku pobedu na kraju.

Drugi set Sinera bio je jednosmerna ulica protiv De Minora, jer je Janik sa tri brejka potpuno razmontirao igru rivala i obezbedio je trofej za svoj tim, prvi od 1976. godine, drugi u istoriji.

Foto: TANJUG/AP Photo/Manu Fernandez

Tim Italije na turniru u Malagi činili su Janik Siner, Lorenco Sonego, Lorenco Museti, Mateo Arnaldi i Simone Boleli. Italija je u četvrtfinalu savladala Holandiju, u polufinalu Srbiju, a u finalu Australiju.

Siner je na tom putu imao četiri ključne pobede u singlu i dublu, nad Talonom Griksporom, Novakom Đokovićem i De Minorom pojedinačno, a uz Sonega protiv Novaka i Miomira Kecmanovića u parovima.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Davis Cup (@daviscup)

BONUS VIDEO: Siner slavio protiv Đokovića u Dejvis kupu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar