Serena Vilijams
Serena Vilijams; Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Krupa)

Malo ko nije pustio suzu u pola pet ujutru. Ko god je ostao budan video je kako teniske legende postaju zauvek večne, kako je teško oprostiti se od nekog ko punih 20 godina predstavlja nezaustavljivu silu, kako je teško reći zbogom najvećoj svih vremena.

Nikada više nećemo gledati Serenu Vilijams na terenu (osim ukoliko se ne bude predomislila da ipak odigra još malo). Uspela je Serena da sruši Danku Kovinić u prvom i Anet Kontavejt u drugom kolu, ali je u trećem prejaka bila Ajla Tomljanović sa 5:7, 7:6 (4) i 6:1.

PROČITAJTE JOŠ

Serena je jednom ranije pravila pauzu zbog porođaja, a u karijeri je osvojila 23 grend slem titule, a bila je profesionalac 27 godina.

Ipak, Serena nije otišla bez borbe pružila je žestok otpor Australijanki hrvatskog porekla, pa je Ajla morala ozbiljno da se naradi da bi stigla do trijumfa. Vilijams je spasila pet meč lopti pre nego što je poslednji put položila reket.

Amerikanci su i od ovog trenutka napravili svojevrsni spektakl, pa se sa razglasa čuo hit Tine Tarner „Simply the best“ („Prosto, najbolja“) a Serena je plakala kao kiša na oproštaju.

Nije plakala samo ona, plakalo se i u Srbiji, plakalo se i te kako u SAD, a plakalo se i u Keniji, Singapuru, Novom Zelandu ili Čileu. Serena je bila i ostala globalna ikona sporta.

Kako i ne bi kada je u karijeri osvojila četiri zlatne medalje, 73 titule, 23 grend slem titule (od toga šest na US Openu), kada je upisala čak 367 pobeda na svim grend slem turnirima (108 na US Openu, „samo“ 69 na Rolan Garosu), kada je podigla četiri puta olimpijsko zlato i kada je 186 nedelja zaredom bila prva na WTA listi. Postala je inspiracija najpre devojkama, a onda i ženama koje su gledale kako se vraća posle porođaja i pravi čuda.

Serena Vilijams
Foto: Tanjug/AP Photo/John Minchillo)

Čitava porodica je bila tu, ali je posebno bio emotivan trenutak kada se obratila sestri Venus. Samo njih dve znaju kroz šta su sve prošle na ovom putu.

„Hvala svima koji su bili uz mene godinama, decenijama. O bože, stvarno su prošle decenije. Ali, sve je počelo s mojim roditeljima. Zaslužuju sve i zahvalna sam na njima. A ja ne bih bila Serena da nisam imala sestru koja se zove Venus. Ona je jedini razlog što je Serena ikada postojala“, rekla je mlađa od sestara Vilijams.

Tomljanović je isto bila emotivna, poručila je da je i njoj teško jer je Serena i njoj bila idol. Nikada nije mogla da očekuje da će upravo ona biti poslednja rivalka Sereni u karijeri i gotovo da se izvinjavala navijačima. Previše je to bilo emotivno…

Srbija je ostala bez predstavnika na US Openu. Nakon sjajnog niza Aleksandra Krunić je zaustavljena u trećoj rundi.

Aleksandra je izgubila od 35. teniserke sveta iz Rusije Ljudmile Samsonove sa 6:3 i 6:3 za sat i 18 minuta igre.

Samsonova je bila agresivnija, preciznija i napadi su joj doneli pa je mogla da igra sa osnovne linije, ali je izlazila i napred.

Uzela je brejk Aleksandri za 3:2 bez izgubljenog poena, onda je napravila još jedan vrhunskim vinerom iz bekhenda za 6:3.

U drugom setu je Krunićeva imala tri brejk lopte u trećem gemu i kad ih nije iskoristila, Samsonova je to kaznila.

Aleksandra Krunić Foto:Trenka Attila / Attila Trenka / Profimedia

Povela je 3:1, Krunić je vratila jedan brejk, ali je odmah ispustila svoj servis, Ljudmila je otišla na 4:2 i nekoliko gemova kasnije četvrtu meč loptu pretvorila u pobedu.

Ide dalje na Ajlu Tomljanović, pobednicu iz meča sa Serenom Vilijams, kojim se Serena oprostila od profesionalnog igranja tenisa.

Ipak, nije da nije bilo zanimljivo ni u konkurenciji muškaraca.

Već sada znamo šta je prva poslastica četvrte runde. U osmini finala će još jednom odmeriti snage Nik Kirjos i Danil Medvedev. Nekoliko puta su već igrali ranije, a retko ko može da zaboravi onaj meč drugog kola Australijan opena pred prepunim tribinama „Rod Lejver“ arene. Od tada je Kirjos frapantno napredovao i čak uspeo da stigne do finala grend slema.

Objasnio je i kako se to desilo.

„Nemam trenera, pa sam analizirao sopstvenu igru. Slabost mi je bila forhend ritern i ponekad drugi servis pošto nije bio dovoljno raznovstran i naravno kretanje. Tri stvari na kojima sam radio je da fizički budem u boljoj formi, da mi servis bude raznovrsniji i da na svakom treningu odradim pet do deset minuta za forhend ritern. Vremenom se to nakupilo u sate rada“, pojasnio je Kirjos.

#social-embed_1

Kirjos je u trećoj rundi savladao Džefri Džona Volfa (teniser koji može da igra forhend sa obe ruke) sa 6:4, 6:2, 6:3, dok je Medvedev završio bajku Jibinga Vua (postao prvi Kinez u trećoj rundi US Opena još od 1946. godine) sa gotovo identičnim rezultatom 6:4, 6:2 6:2.

Posebno je bio zanimljiv i napet meč Pola i Ruda (izbacite ovo u i dobićete ime čuvenog holivudskog glumca) gde je viđeno tri taj-brejka zaredom, a onda čišćenje u petom setu (7:6(3), 6:7(5), 7:6(2), 5:7, 6:0).

Bio je to neverovatan tenis na momente su navijači zaista mogli da vide fantastične poene (dva tenisera su sa sličnim majicama i istim kačketima mnogo ličili, pa su mnogi morali da se namuče da vide ko je ko), a na kraju je slavio Norvežanin koji i dalje može da postane prvi teniser sveta ovog turnira. Ovo je ujedno prvi put u istoriji da je Norvežanin stigao do osmine finala turnira u Njujorku.

Najveća žal drugog dana je činjenica da je Džek Drejper morao da preda meč protiv Karena Hačanova krajem trećeg seta. Mogao je to da bude epski spektakl, ali 20-godišnji Britanac koji je ove godine više puta unapredio svoj rang ipak nije mogao da izdrži više bolove u preponama. Od ponedeljka, 12. septembra, biće među Top 50 igrača sveta po prvi put u karijeri.

Istorija je ispisana još jednom jer je Korentin Mute pobedom nad Ćaćinom sa 6:3, 4:6, 6:2, 7:5 postao prvi „laki luzer“ koji je stigao do osmine finala US Opena.

I evo pred današnji rastanak verovatno dve najbolje simultane reakcije na pobedu i poraz u istoriji tenisa. Pablo Karenjo Busta savladao je Aleksa de Minora sa 6:1, 6:1, 3:6, 7:6(5) i to tako što je poslednji poen osvojio „tvinerom“.

Usledila jer reakcija koja nije mogla da bude veća suprotnost.

US Open rezultati

Španac Alehandro Davidovič Fokina plasirao se u osminu finala US Opena, pošto je savladao Danijela Galana Riverosa iz Kolumbije sa 3:1 po setovima 6:4, 5:7, 6:4, 6:4.

Španac je pobedio Galana Riverosa posle tri sata i 17 minuta igre.

U osmini finala, Davidovič Fokina će igrati protiv Italijana Matea Beretinija, koji je pobedio Britanca Endija Mareja sa 3:1 po setovima 6:4, 6:4, 6:7, 6:3.

U naredno kolo se plasirao i Rus Karen Hačanov, kome je Britanac Džek Drejper zbog povrede predao meč u trećem setu.

Hačanov će u osmini finala igrati protiv boljeg iz duela Španca Pabla Karenjo-Busta i Australijanca Aleksa De Minora.

Sve rezultate sa US Opena pogledajte na ovom linku.

BONUS VIDEO Serena Vilijams srušila Anet Kontavejt

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare