Ajla Tomljanović
Ajla Tomljanović; Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Vedra, nasmejana i opuštena. Uživala je dok je opet govorila na maternjem jeziku, tvrdila je da joj ne ide baš najbolje, ali ni u jednom trenutku nije napravila grešku.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Ajla Tomljanović se nosi sa ogromnim pritiscima u poslenje vreme. Ne daju joj mira zbog profesionalnih, ali i privatnih stvari, pa ipak vedra je i nasmejana sa odnedavno novom frizurom.

PROČITAJTE JOŠ

Jedna je od igračica koje su napravile veliku buku na Balkanu, a sudbina je htela da i ona postane još jedna Balkanka koja je zaigrala za Australiju.

Na Rolan Garosu je odmah napravila buku i to najbolju moguću. U prvoj rundi Otvorenog prvenstva Francuske iznenadila je petu igračicu sveta Anet Kontaveit sa 7:6(5), 7:5 i tako započela pisanje istinske bajke.

Odlučila je da za Nova.rs govori o jednoj od većih pobeda u karijeri, ali je sa osmehom govorila i o detaljima koji su manje poznati.

„Što se tiče fizičke spreme stvarno sam dosta dobro napravila raspored nakon što sam predala meč u Maroku, mislim da se to isplatilo. Tamo nisam forsirala četvrtfinale, iako mrzim da predajem mečeve jer mi je to jako loš osećaj. Doduše bila sam sigurna da je ispravna odluka, jako sam zadovoljna da protiv Kontaveit nisam osetila preponu, nema šanse da bih pobedila meč da nisam bila fizički spremna. Da sam na ovakvom turniru bila u bolovima nikada ne bih predala“, rekla je Tomljanović za Nova.rs.

Ajla Tomljanović
Ajla Tomljanović; Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Spasila je šest od osam brejk lopti, a i sama je bila iznenađena tim podatkom.

„Nisam znala da ih je bilo baš toliko, ali je to bio ključ meča. Osećala sam da sam mogla da izgubim glavu, ali mi se to desilo pre protiv takvih top igračica gde ja malo poludim, a one ostanu mirne. Htela sam da se to sada ne desi, ako me pobedi neka me pobedi najboljom igrom ako može. To bih mogla da prihvatim, drago mi je da sam napravila taj korak“.

Nakon što je Ešli Barti iznenada odlučila da se povuče iz tenisa, ostalo je upražnjeno mesto na vrhu koje je popunila Iga Švjontek. Tomljanović je sa druge strane osetila pritisak da je sada najbolja igračica Australije.

„Meni je to malo smešno, Eš da je ostala, ostala bi gde jeste na prvom mestu. Ipak, sa jedne strane mi je to izazov jer sada zaista dobro igra Astra u poslednje vreme, nadam se da će i druge Australijanke da počnu dobro da igraju. Na neki način mi se sviđa i taj pritisak, nikada ne razmišljam da li ću biti prvi reket Australije, ali mogu reći da lepo zvuči.“

Pojasnila je sa kojom devojkom se najviše druži sa Balkana.

„Imamo dobar odnos, sa Donom Vekić sam super. Ne bih rekla da imam puno prijatelja na Turu, ali tu je grupa prava privatna i možemo potpuno da sklonimo tenis sa strane, sada smo malo starije, pa ne razmišljamo kao ranije. To mi je lepo jer sam nekada i usamljena, pa mi se sviđa u kom sam delu karijere.“

Kristina Mladenović je u intervjuu za Nova.rs pojasnila da je „u glavi Srpkinja, a u srcu Francuskinja„, a Tomljanović je nešto drugačije pojasnila kako se oseća.

„Ja sam svugde. Živela sam u Americi, rođena sam u Hrvatskoj, imam naše korene koje stvarno osećam jer su snažni. Onda u Americi živim po pravilima, kada dođem na Balkan onda mi govore da sam prava Amerikanka, ali što sam duže na Balkanu prorade mi naši geni (smeh). Tata mi je ostao isti, sa njim provodim puno vremena, pa se nisam previše ‘amerikanizovala’. Mislim da sam dobar miks, ali kako svi kući pričamo naš jezik tu uvek prevlada to poreklo.“

Pojasnila je i koliko često dolazi u Zagreb.

„Još imam baku i tetu u Hrvatskoj, dođem par puta godišnje. Pogotovo kada je WTA tur u Evropi nikada ne odem odmah za SAD, pošto se igra tri meseca u Evropi uvek nađem vremena. Uvek pokušavam da odem na more, to mi je prioritet, ali sestra mi ne može iz SAD zbog neke vize, pa ću ove godine možda odmah nazad da se sa njom malo družim. Imam puno prijatelja iz detinjstva u Zagrebu, jedan prijatelj mi se ženi krajem godine, tako da uvek nađem priliku da odem kući.“

Tomljanović je sjajno odigrala prošli Vimbldon na kom je stigla do četvrtfinale, sada bi mogla da ostane bez prilike da uopšte brani te bodove. Nada se da će ATP promeniti odluku, a i sama objašnjava koliko je situacija kompleksna.

„Nikada ne bih propustila Vimbldon, nikada ne razmišljam o bodovima kada igram. Mislim… Ne mogu da zamislim da neko osvoji Vimbldon i ne dobije dve hiljade bodova, to mi je malo suludo. Mogu da prihvatim da smo napravili odluku za manjinu koja trpi, ali još uvek nisu izašli sa odlukom šta će biti sa bodovima iz 2021. godine, biću jako razočarana ako ih sklone. Onda opet devojke koje su izgubile prvo ili drugo kolo ne brinu previše one su većina, a onda imaš devojke u četvrtfinalu, osam devojaka, to su ipak ozbiljni bodovi. Takav je slučaj sa mnom, nemam priliku da to branim, nego će mi samo skinuti bodove. Nisam verovala da to može da bude opcija, a navodno je dosta snažna opcija i bitno je da je to odluka igračica. Nadam se da će se doneti ispravna odluka jer nije fer. Sve je baš bezveze, moramo da vidimo i tu drugu stranu…“

Otkrila je šta obično radi kada ima slobodno vreme u Parizu i jednu malu tradiciju koje se pridržava.

„Pokušavam uvek da odem na jednu palačinku, volim one koje prave u gradu. Mama i tata su mi ovde i imamo dobar odnos sa trenerom i njegova devojka je ovde, pa se lepo družimo. Uvek je dobra atmosfera i to pokušavamo da održimo, išli smo na večeru sa Donom i Marijom pre turnira. To su večeri kada se pronađemo, opustimo se i glavu sklonimo od tenisa“.

BONUS VIDEO Barbara Šet o rivalstvu Đokovića i Nadala i značaju da Novak ostane prvi posle Rolan Garosa

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar