Novak Đoković i Rodžer Federer
Novak Đoković i Rodžer Federer Foto: Panoramic / Bestimage / Profimedia

Retko kada se dešava da neko iz "velike trojke" progovori o iskrenim međusobnim odnosima, jer su i Rodžer Federer i Rafael Nadal i Novak Đoković tokom karijera mnogo toga zadržavali samo za sebe.

Federer i Nadal su godinama dominirali svetskim tenisom, a onda se pojavio Đoković i pokvario planove i njima i njihovim navijači širom sveta.

Dugo je bilo potrebno Đokoviću da stekne poštovanje koje zaslužuje, utisak je da ga i danas nema baš u svim delovima sveta, ali je na terenu i kroz nestvarne uspehe, rezultate i dostignuća pokazao zašto je GOAT.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su i Federer i Nadal često imali veoma sumnjive i diskutabilne izjave kada je Novak u pitanju, Rodžer je od kraja profesionalne igračke karijere 2022. godine spustio loptu i sve češće pokazuje poštovanje prema Đokoviću.

„Prvi put smo igrali u Monte Karlu (2006. Federer pobedio 6:3, 2:6, 6:3 prim.aut.) i otišao sam sa terena sa mišljom ‘da, dobar je.’ Čak i tada postojao je izvesni ‘hajp’ oko njega, ali ja nisam bio ubeđen. Mislim da Novaku nisam odao poštovanje koje je zaslužio zbog njegovih tehničkih nedostataka. Osećao sam da je Novak imao veoma ekstreman forhend i njegov bekhend za mene nije bio tako fluidan kao danas. Ali onda je odlično izgladio te stvari i postao neverovatno čudovište od igrača“, rekao je Federer.

PROČITAJTE JOŠ:

Objasnio je i kako je pojava Novaka na velikoj sceni uticala na njega i Nadala.

„Mislim da je za moje i Rafine navijače on ‘partibrejker’. Bilo je mnogo ljubavi prema Rafi i meni, pa kada je Novak naišao mnogi navijači su rekli ‘ne treba nam treći čovek, srećni smo sa Rafom i Rodžerom.’ Moji navijači su smatrali da nekako lako sve to nosim, a onda je došao Novak sa snažnom ličnošću i neverovatnom glađu i željom za pobeđivanjem po svaku cenu. Mislim da je taj odnos Novaka sa navijačima bio okidač za njega. Taj njegov dubok fokus mnoge je zaplašio. Malo i nije shvaćen. Kada skinem omotač medija, igre, i zapitamo se ko je on, vidim izvesne vrednosti. Znam da je mnogo brižan i vezan za porodicu“, dodao je Švajcarac.

Federer je od 2009. do 2022. bio rekorder po broju grend slem titula (20), ali su ga u međuvremenu prestigli Rafael Nadal (22) i Novak Đoković (24), koji je najvišđe nedelja proveo na vrhu sveta – 428, bar do sada.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare