Rodžer Federer
Rodžer Federer; Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Rodžer Federer je poslednji meč odigrao na Lejver kupu prošle godine, a od kada je otišao u penziju mnogo se govori o tom trenutku kada je prelomio.

Ivan Ljubičić je u poslednjoj fazi karijere Federera bio njegov trener, pa je bio jedan od prvi ljudi kojima je Švajcarac saopštio da je došao kraj.

PROČITAJTE JOŠ

Federer je odlučio da završi karijeru sa svojim drugom i velikim rivalom Rafaelom Nadalom u dublu i zbog toga što nije mogao da iznese meč singla, ali i zbog toga što je to na neki način bio pun krug tog rivalstva. Upravo su se u Americi prvi put susreli u dublu.

Ljubičić je otkrio detalje tog bolnog razgovora i u rečima se vidi da je više puta proživljavao taj trenutak. Radili su od 2016. godine zajedno, a nije hrvatskom treneru bilo neočekivana takva odluka.

„Bio je to telefonski poziv i nije došao niotkuda. Već neko vreme smo sumnjali da li će se ikada vratiti. Ali je bila tišina..“

Zatim je pojasnio kako je izgledao taj poziv.

„Preko telefona mi je rekao da je kraj. Onda je nastala tišina. Nisam znao šta da mu kažem. Bilo je teško. Osetio sam njegovu bol. Nije to bio lak telefonski poziv, pokušavao sam da mu prižim utehu, ali ona je bila potrebna i meni. Nije došlo kao iznenađenje, shvatili smo da će to biti pre ranije nego kasnije“, poručio je Ljubičić.

Nema dilemu Ljubičić da je u svim momentima Švajcaraca iskreno uživao.

„On je pronalazio radost u svemu što radi, čak i u pres konferencijama, druženju sa navijačima, sponzorima – uvek je uživao. To ne mora da dođe automatski, ali on pronađe način da u tome uživa. Mislim da je u tome ključ. Tenis je nešto drugo. Mislim, kada god vidi reket, bilo kakav, uzeo bi ga i počeo zamahivati. Znate, jednostavno ljubav prema udarcu te lopte je prevelika“, naglasio je Ljubičić.

Bili su svesni da samo telo može da zaustavi Švajcarca.

„Jedini način da se zaustavi bio je da telo ne može da nastavi. Toliko voli tenis da nije bilo šanse da odluči da prestane da igra jer više ne želi. To nikad nije moglo da se dogodi. Njegova veština nije patila, njegovo telo se možda s vremenom malo usporilo, ali njegova genijalnost ga je i dalje držala na vrhu.“

BONUS VIDEO Ovako besnog Alkaraza dugo niste videli, osetio nemoć protiv Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar