Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Britanski teniser Henri Paten osvojio je titulu u dublovima na Vimbldonu pošto je u finalu trijumfovao u paru sa Harijem Heliovarom.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Oni su u finalu pobedili dubl Maks Pursel – Džordan Tompson sa 6:7 (7), 7:6 (8) i 7:6 (9) posle dva sata i 52 minuta igre.

PROČITAJTE JOŠ:

Neverovatan meč, nekarakteristično dugačak za dubl iznedrio je i neočekivanog junaka u liku Patena koji je sa dubl partnerom stigao na turnir van liste nosilaca.

Postao je tek treći Britanac koji je osvajao titulu u parovima, a njegova priča je još zanimljivija jer je pre osam godina radio na Vimbldonu kao statističar.

Taj čovek je sa Heliovarom spasao tri meč lopte u finalu, a počeo je sa njim da igra u aprilu i ovo im je tek drugi grend slem.

Verovatno tada nisu ni sanjali da će pobediti Arevala i Pavića i osvajače Rolan Garosa, prošlogodišnje šampione Skupskog i Venusa.

Paten je 2016. godine radio kao statističar za IBM kada je Endi Mari bio u naponu snage.

Henri je o tome pričao kao o pozitivnom iskustvu, ali je ovaj 28-godišnjak postao profesionalac pre samo četiri godine, 2020, i odmah je rešio da se fokusira na dublove.

Sa Džulijanom Kešom je 2022. osvojio deset titula, a sa Heliovarom je i pre ovog Vimbldona već imao trofej, ali na čelendžeru u Torinu. Na londonskoj travi su postali prvi nenosioci koji su osvojili titulu još od 2014. godine.

Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Britanac je time već postao svojevrsni hit turnira, pa bi, ukoliko Novak Đoković mesec dana posle operacije kolena u nedelju pobedi Karlosa Alkaraza u finalu singla, njih dvojica definitivno bili glavni junaci ovogodišnjeg Vimbldona.

Novak bi svojom titulom na Vimbldonu stigao Rodžera Federera po broju titula u singlu i izjednačio bi Švajcarčev rekord od osam trofeja, a ujedno bi uvećao svoj rekord ukupno osvojenih grend slemova na 25.

Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

BONUS VIDEO: I Novak aplaudira posle ovog udarca Musetija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar