Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill

Rolan Garos kad mu vreme nije, početkom jeseni, umesto krajem proleća. Ono što ostaje isto, Novak Đoković i Rafael Nadal glavni su favoriti za pariski tron, ali mnogo toga čudnog uvod je u poslednji grend slem ove godine.

Čudno je i to što je Rolan Garos poslednji, a ne drugi grend slem sezone, uoči Vimbldona i pre US Opena. Korona je sve pomešala, grend slem u Njujorku održan je pre pariskog, pa su se teniseri sa američkog betona preselili na evropsku šljaku.

Kada je zdravstvena situacija normalna, sve je obrnuto.

PROČITAJTE JOŠ

Ovako, Rolan Garos je pomeren za period od 27. septembra do 11. oktobra, Vimbldon je bio otkazan, a US Open će ostati upamćen i po diskvalifikaciji Novaka Đokovića. Nehotice je pogodio lopticom sudiju, arbitri su bili neumoljivi i dosledno su poštovali pravila.

Da li bi ista odluka bila doneta da je neko drugi u pitanju – da. Teniski stručnjaci bez pogovora tvrde da pogoditi sudiju lopticom u glavu, što je bio slučaj, automatski znači kraj turnira za igrača.

Ima i onih, poput Nikole Pilića, koji smatraju da je odluka prema prvom teniseru sveta ipak bila tendenciozna i da se Rodžeru Federeru ne bi isto dogodilo.

Novak je trenutak nepažnje papreno platio, ne samo novčano, već mu je oduzeta prilika da osvoji 18. grend slem trofej, čime bi se primakao Nadalu na jedan zaostatka, odnosno rekorderu Rodžeru Federeru na dva.

Neko će reći da je teorija zavere kako Đoković smeta teniskim moćnicima, ali, definitivno im nije baš po volji ono što je počeo da radi.

Dao je ostavku na mesto predsednika Unije igrača u okviru ATP i odlučio da formira novo Udruženje igrača. Neko bi mogao da kaže i – sindikat, koji Nadal i Federer nisu podržali.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Već je jasno da najbolji na svetu nisu ujedinjeni i da im, rekosmo, smeta isticanje srpskog asa koji se prvenstvo bori za bolji status igrača. I njihovu bolju budućnost.

Ako ništa drugo, toliko je uticajan. To je pokazao i u njujorškom „balonu“ pre izbacivanja sa turnira kada se borio da Adrijan Manarino izađe na teren i pored odlaganja meča sa Aleksandrom Zverevim.

Hteo je čak da ide i do guvernera države Njujork, kako bi Manarino mogao da igra. Borio se protiv nepravde…

“Bio sam svestan svega što se dešava i Adrijanov trener me je kontaktirao u celom tom procesu. Nekoliko sati smo bili u komunikaciji, pokušavao sam da pomognem, pričali smo sa ATP. Takođe sam pokušao da dođem do ljudi koji su na najvišim pozicijama u državi Njujork, da razgovaram sa guvernerom Njujorka jer sam razumeo da je on bio jedini koji je mogao da poništi tu odluku da se Manarinu ne dozvoli da igra. Na kraju, ne znam šta se dogodilo osim da je on bio na terenu i drago mi je bilo što ga vidim tamo. Nažalost, ne zavisi mnogo od ATP i USTA kada je reč o donošenju odluka u ovakvim situacijama”, poručio je tada Đoković.

Mnogo nejasnoća i spekulacija bilo je u Njujorku, zbog čega je srpski as znao da digne glas, kada drugi to nisu činili.

PROČITAJTE JOŠ

„Nisam srećan zbog svih tih okolnosti i time kako se ponašalo prema francuskim teniserima. Nisam srećan ni da vidim Delijema i Pelju u sličnoj situaciji koji su morali da se povuku sa prvog turnira. Benoa Per je bio pozitivan, čak ne znami ni da li je bio lažno pozitivan, ima toliko mnogo lažnih pozitivnih testova u sportu, kako mogu da čujem. To sa Benoom nije razjašnjeno i on je stavljen u karantin, van turnira. Ostalim koji su bili tu uz njega je dozvoljeno da igraju. Mnogo je nedoslednosti”, naglasio je bio trostruki šampion US Opena.

Usledio je povratak u Evropu i peto osvajanje Rima, iako je na putu do trona opet imao određene probleme sa sudijama i tri vezane greške na njegovu štetu. I to baš u polufinalu.

Činjenice govore za sebe, kao i to da su srpski teniser Peđa Krstin i Damir Džumhur, najbolje rangirani BiH teniser, izbačeni sa Rolan Garosa. Koronom je bio inficiran Džumhurov trener Petar Popović, odnosno „test mu je bio na granici“, iako ju je već bio preležao, a nije mu bilo dozvoljno da uradi drugi kontrolni test.

Uradio ga je po odlasku iz Pariza i bio je negativan. Poznato je i da je Džumhur pružio podršku Novaku posle svih problema sa „Adrija turom“ i prekida turnira u Zadru.

„Moram reći i da sam dobio poruku od Đokovića koji mi je ponudio svoju pomoć. Rekao da je tu uz mene, i da je tu na raspolaganju. Drago mi je što imam veliku podršku i njega i brojih drugih igrača koji ne bi voleli da su u takvoj situaciji“, rekao je Džumhur.

I ne radi se ovde kako o tome da je „ceo svet protiv jednog Srbina“, već da je Novak pokrenuo nešto na šta se, najblaže rečeno, ne gleda blagonaklono u teniskom svetu, odnosno od strane teniskih moćnika. Predvodi novu uniju igrača sa željom za bolji status onih koji čine beli sport to što jeste.

Ali, veliki šampion kao što je Đoković najbolje odgovore daje na terenu i novu priliku za to imaće već u utorak kada protiv Mikaela Imera započinje pohod na drugi trofej Rolan Garosa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar