Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Novak Đoković je jedan od najostvarenijih ljudi u svojoj profesiji u istoriji, a mnogi su se godinama pitali kako to uspeva. Sad je otkrio tajnu koja deluje tako obično.

Foto: Nova.rs

Nakon neočekivano rutinske pobede nad Huanom Pablom Varilljasom sa 6:3, 6:2, 6:2 u osmini finala Rolan Garosa Đoković je želeo da objasni kako uspeva da se oporavi tako brzo. I taj odgovor je bio neočekivano jednostavan.

PROČITAJTE JOŠ

Sličnu stvar stalno ističu roditelji, ukoliko ste mlađi, ali i medicinski stručnjaci i zaista često je zanemarujemo.

„San je ekstremno bitan, verovatno bitniji od bilo kog drugog oporavka. Želim da spavam najmanje osam i po sati, ne budim se tokom noći, čvrsto spavam. Telo traži više spavanja ako imate velike napore, ne idem prerano na spavanje ili kasno, pokušam da dođem do osam sati bjuti slipa da se oporavim. Imam ponekad dremke, meditacije, što je kratki reset tokom dana, nekada je samo par minuta disanja. To me napuni i omogući mi da imam više energije“, pojasnio je Đoković.

Pojasnio je i koliko mu znači što su Stefan i Tara bili sa njim i da se nada da će se vratiti za vikend.

„Daju mi mir, spokoj, to je najbitnije. Ja sam tip osobe koji se brzo uzbudi. Sva halabuka oko turnira, očekivanja, želje, ciljevi. Čovek oseća tenziju, koja je pokretač, ali linija je tanka. Može da te prebaci u stanje anksioznosti, nervoze. Njihovo prisustvo mi daje mir, skreće mi misli sa tenisa. Daje mi balans. Moraju sutra da idu zbog škole. Plan je da se vrate, ako doguram do finala. Stefan je od jutros bio sa mnom. Želeo je čitavu rutinu da prođe sa mnom. Stalno je hteo da bude tu. Prijalo mi je i prija mi njegovo prisustvo. Oni su moji anđeli i van terena i na njemu mi pomažu dosta.“

Novak Đoković
Foto:REUTERS/Lisi Niesner

Rekao je da se oseća bolje i da oseća da podiže formu. To je oduševilo sve njegove navijače jer je kada god je tako pristupao turnirima Đoković pravio vrhunske rezultate.

„Jesam, to je tačno. Igrački, fizički, mentalno sam se osećao dobro na terenu, možda sam odigrao najbolji tenis na čitavoj sezoni na šljaci. Stvari se slažu, taj idealni mozaik koji trazim na Rolan Garosu. Još uvek nisam dostigao vrhunac, ali sam na dobrom putu. Bio je to idealan meč nakon onog dugog u trećem kolu koji me je iscrpeo. Okrećem se četvrtfinalnom duelu, nadam se da će forma ići uzlaznom putanjom. Raduje me što imam dovoljno vremena da se spremim.“

Istakao je da prati rezultate ostalih igrača.

„Uvek pratite vrhunske igrače u svojoj polovini, gledate i analizirate svačiju igru. Najviše pažnje sam usmerio na sebe, ali naravno da pratim i šta drugi rade“, završio je srpski teniser.

BONUS VIDEO Đoković pobedio Dimitrova u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar