"Drago mi je da sam uspeo da pobedim, ne na ovaj način, ali moram da serviram mnogo bolje", rekao je Novak Đoković svestan šta mu je najviše oduzimalo dah i šta ga je toliko koštalo.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Mogao je ovaj tekst da počne i drugačije, na primer pitanjem – Gde je i šta radi Goran Ivanišević? Hrvatski strateg je značajno unapredio servis Đokovića u toku njihove petogodišnje saradnje do te mere da je Novak bio jedan od najboljih servera na ATP turu sa 188 centimetara visine.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, prošlo je sada osam meseci kako ne rade zajedno, a deluje da bi mu sada baš savet hrvatskog stratega najviše trebao. Alarm je upaljen, to bolje od svih zna i oseća sam Đoković. Servis ne funkcioniše kako bi trebalo. Zapravo gotovo i da ne funkcioniše pogotovo na ovom nivou tenisa. Uprkos tome je uspevao da pronađe način da pobedi što još jednom pokazuje da najbolji ikada jeste onaj koji pobeđuje i kada je sve protiv njega samog. Čak i kada ga prvo oružje izneveri.

Ipak, sada će tu morati značajno da podigne letvicu jer će ga već Aleksej Popirin staviti na ozbiljan test.

Koliko je Đoković osećao da se muči sa servisom najbolje govore i još dve rečenice koje je usput provukao, baš kako voli kada se obraća medijima. Po principu ko razume, shvatiće.

„Probao sam da pronađem ritam servisa.“

„Nisam dobro servirao na početku.“

Novak Đoković servira na US Openu 2024
Foto: Li Rui / Xinhua News / Profimedia

Akcenat je bio na servisu, ali nije to hteo da ističe u prvi plan. Jednostavno kada se desilo da je Laslo Đere bio primoran da preda zbog povrede nije želeo da umanji veliku borbu koju je pokazao momak iz Sente uprkos svemu. Naterao je Đokovića da se rudarski naradi za dva seta i to posle dva sata ozbiljnih razmena u pakleno teškim uslovima.

Podatak koji brine

Nakon što smo dijagnostifikovali problem, da se njime pozabavimo i matematički. Đoković je tom pobedom postao prvi igrač koji je upisao 90 i više pobeda na svakom od četiri grend slem turnira. Impresivno.

Ukupno je odigrao 427 grend slem mečeva. Upisao je 377 pobeda i samo 50 poraza. Čak i kada je gubio nikada nije servirao tako loše, za njegove standarde katastrofalno, kao na prva dva meča ovogodišnjeg US Opena.

Pogodio je samo 47 odsto prvog servisa protiv Radua Albota (i uprkos tome pobedio sa 3:0 u setovima).

Pogodio je samo 47,2 odsto prvog servisa protiv Đerea (i uprkos tome vodio do trenutka predaje rivala).

Novak Đoković, Miljan Amanović i Boris Bošnjaković
Foto: nova.rs

Dva meča zaredom je Đoković upisao najniže procente prvog servisa u karijeri na grend slemu. Prvi je mogao da bude incident i zato i nije bilo razloga da dižemo paniku, ali drugi predstavlja ozbiljnu opomenu da nešto mora da se promeni.

Imao je nekoliko ozbiljnih razgovora sa Borisom Bošnjakovićem i na samom terenu oko toga pre meča sa Đereom očigledno svestan da neke stvari mora da koriguje kako bi sve bilo u redu. Naravno, ubrzo su počele da se šire glasine da postoje i neki zdravstveni problemi. O tome, barem za sada, nije rekao ni reč.

Popirin zasigurno ništa neće pokloniti, već želi da upiše prvu pobedu protiv Srbina (0-3) i to u trećem međusobnom grend slem susretu ove godine.

„Biću srećan da pobedim još jednom u četiri seta, Popirin nastavlja da napreduje, osvojio je masters u Kanadi. Znamo da ima dobar servis i forhend, ali se njegova kretnja popravila. Ne pravi toliko grešaka kao ranije, generalno je napredovao. Samopouzdan je, igra sjajan tenis i nema razloga da ne veruje da će biti sjajna predstava i da veruje u pobedu. Ipak, znam šta bi trebalo da uradim, uradiću domaći“, poručio je Đoković u najavi ovog duela.

Samo da i taj servis legne na mesto i problema neće biti.

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar