Novak Đoković rekordi Rolan Garos
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Nije ovo tekst koji bi trebalo da bilo koga uteši, ali je dobar pokazatelj kako je Novak Đoković već neko vreme u fazi karijere gde je svaka pobeda, pa i svaki meč sa pravom istorijski. Na Rolan Garosu neće odbraniti titulu, ali je postavio niz rekorda.

Miodrag Dimitrijević Foto: Nova,rs

Najvažnije od svega je da niko nikada nije imao više grend slem pobeda od njega. Zapravo je to jedan od rekorda koji će biti najteže srušiti u tenisu. Ne samo što Đoković još uvek igra i što će imati priliku da taj učinak popravi, već i zbog toga što će igrači morati da prikazuju neverovatnu konstantnost da bi u tome uspeli. I da pritom osvoje pregršt grend slem titula.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser je protiv Fransiska Serundola, sa ogromnim bolom u jednim kolenom, uspeo da upiše 370. pobedu na grend slem turnirima i sada se osami na vrhu te liste, na kojoj je donedavno bio izjednačen sa Rodžerom Federerom (369). Zanimljivo da je uz njih samo još Rafael Nadal uspeo da upiše više od 300 pobeda (314) na četiri najveća turnira, a svi ostali veliki šampioni su ostali daleko iza.

Đoković je posle meča sa Argentincem bio više fokusiran na stanje kolena, ali je prokomentarisao i taj rekord koji je neopravdano ostao u senci svega što se dešavalo.

„To mi je prvi rekord danas, šalim se… Lepo je naravno da godi kada čuješ da si postavio, oborio neki novi rekord. Odavno sam krenuo istoriju da pišem. Na to sam usresređen i ne ustručavam se da kažem da me rekordi i pisanje novih stranica istorije, da je to nešto što želim i da me to motiviše“, završio je Đoković. koji uz to ima 24 grend slem titule, kao verovatno najvažniji rekord kao onaj po broju sedmica na prvom mestu ATP liste (428).

EPA-EFE/YOAN VALAT

I upravo je to uspeo da uradi još jednom jer je sada 15 puta zaredom stigao barem do četvrtfinala Rolan Garosa bez izuzetka od 2010. godine. To je ujedno značilo i da je oborio ukupni rekord jer je sa 59 učešća u četvrtfinalima oborio i rekord čuvenog Švajcarca. Još jedan rekord je pripisan uz Novakovo ime, ali je to nešto na šta su svi toliko navikli da se više ni ne čude.

Onako usput je još postavio rekord za najkasnije završeni meč na Rolan Garosu (03.06) protiv Lorenca Musetija u meču koji je krenuo tek u 22.37. Upravo to je bio jedan od razloga zbog kojih je došlo do dodatnog pritiska na telo.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena)

Ukupno je u karijeri upisao 1.105 pobeda, a njih 96 je upisao na Rolan Garosu. Ovo mu je po broju pobeda najuspešniji grend slem, iako ima tek tri titula. Primera radi u Australiji ima 94 pobede, ali čak 10 titula.

Od 2008. godine je prvi put stigao do ovog dela sezone bez titule, a zanimljivo da od 2008. godine nije izgubio protiv nijednog Argentinca koji se ne zove Huan Martin del Potro. Ovaj čuveni igrač mu je naneo četiri poraza, a Novak je istovremeno upisao 49 pobeda.

Samo je ove godine slavio u dva meča od pet setova, pa je sada na večnoj listi Rolan Garosa izjednačen sa Gaelom Monfisom i Stenom Vavrinkom kao igrači koji su 11 puta dobijali mečeve u pet setova na Rolan Garosu.


Lideri po broju pobeda na grend slem turnirima

Novak Đoković 370-49

Rodžer Federer 369-60

Rafael Nadal 314-44

Džimi Konors 233-49

Andre Agasi 224-53


Najviše četvrtfinala grend slema u istoriji

Novak Đoković 59

Rodžer Federer 58

Rafael Nadal 47

Džimi Konors 41

Roj Emerson 37

BONUS VIDEO Novak Đoković Miljanu: Šta nazad?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare