Novak Đoković
Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Profimedia

Novak Đoković je doživeo povredu meniskusa i zbog nje je morao da se povuče sa Rolan Garosa.

On je predao meč Kasperu Rudu, a sada je glavno pitanje koliko će trajati pauza i kada će se vratiti na teren pogovoto u sklopu Olimpijskih igara i pre svega Vimbldona koji je prvi sledeći  na redu.

PROČITAJTE JOŠ

U jutarnjem programu TV Noa „Probudi se“ o tome je pričao hirurg ortopedije  Nemanja Slavković.

„Jako je teško odrediti samo na osnovu informacije da je povredio meniskus koliko će se Novak lečiiti i koliko će trajati oporavak jer postoje različiti tipovi povreda meniskusa.U zavisnosti od toga gde se povreda nalazi i kojih je karakteristika može da se da procena da li je potrebna operacija i koliki je oporavak“, isitče Nemanja Slavković

On je potom sve detaljno objasnio.

„Pre svega, lečenje profesionalnih sportista na nivou kao što je Novak Đoković se razlikuje od običnih ljudi i zahtevaju brži oporavak, brži povratak na teren, a to u određenim slučajvemi nije moguće. Operacija je neophodna u slučaju kada pacijent nakon neoperativnog lečenja ima osećaj preskakanja u kolenu, bolove, oticanje ili ne može da ispravi koleno što ne bi trebalo da je kod Đokovića slučaj jer je on nastavio da igra. Međutim, njegovi zahtevi su daleko veći u odnosu na obične ljude“.

Dosta zavisi i od načina lečenja.

„Da li će se operacijom odstraniti deo meniskusa što omogućava brži povratak na teren u nekim slučajevim možda čak i za četiri nedelje. U slučaju da se radi reparacija, da se meniskus sačuva, onda može da traje i nekoliko meseci“.

Istakao je i da je na povredu imao uticaj meč koji je Đoković protiv Musetija igrao do 3.08 posle pomoći pre toga.

„Verovatno da. Bio je umoran a kada je telo umorno mišići počnu da gube na tonusu i snazi i u tom momentu su povrede češće. Pogotovo jer Novak igra sa mnogo proklizavanja i takva vrata opterećenja donosi povećani rizik“.

Na kraju, nije izneo optimistične prognoze.

„Zaista je nezahvalno davati procene, zavisi kakva je povreda u pitanju, ali ako se odluči za neoperativno lečenje, plašim se da će teško moći da ponovi intenzitet igara pre povrede. Ako se odluči za operaciju, za uklanjanje dela meniskusa, ako taj deo nije prevelik, nešto je što najbrže može da dovede do oporavka i pokušaja da uđe u ritam treninga koji mu omogućava da bude kompetetivan na Olimpijskim igrama. Mislim da igranje na Vimbldonu nije realno ni u jednoj varijanti „,objasnio je doktor Slavković

BONUS VIDEO Gol Portugala za 3:2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar