Novak Đoković
Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Novak Đoković je osvojio svih pet setova koje je odigrao na ovogodišnjem US Openu, ali je svima jasno, pa i njemu samom, da je neophodno da dodatno podigne nivo igre.

Foto: Nova.rs; shutterstock

Neobični su uslovi u kojima su se igrala dva meča, zatvoren krov i ogromna vlaga. Nije to ni nalik nekim prethodnih izdanjima kada su temperature bile više, ali bez obzira na to teško je bilo disati.

Mnogo je igrača bilo šokirano kako i u uslovima koji ne izgledaju tako surovo oni ostaju bez daha i ne mogu da isporuče sve što su naumili.

PROČITAJTE JOŠ

Novaka Đokovića sada čeka jedna velika metamorfoza, doduše, nadaju se svi navijači srpskog asa, mnogo srećnija od one u čuvenom romanu/noveli Franca Kafke. U toj priči Gregor Samsa preko noći postaje bubašvaba, što je svakako prigodno kada se pominje Njujork, ali ne i kada je u pitanju teniski teren.

Srpski as će morati da pronađe način kako da lakše dođe do daha, a prvi činilac te priče je uvek ono što dolazi na samom početku. Znatno bolji servis bi ga rasteretio, pa bi izgledao kao da na leđima sve vreme ima i bocu sa kiseonikom.

„Ove godine su dosta ubrzali terene, loptica brže i niže odskače, on voli kada loptice nisko odskaču, nezgodno je igrati protiv njega. Drago mi je da sam uspeo da pobedim, ne na ovaj način, ali moram da serviram mnogo bolje“, predočio je Novak promenu koju je primetio.

Foto: Tanjug/AP

Svestan je Đoković koliko je škripao servis u prva dva seta protiv Lasla Đerea, ali je uprkos tome uspeo da dođe do trijumfa. Izvukao je čak i drugi set u kom je imao brejk zaostatka (1:3) i u kom je na početku morao da dobije pomoć i lekara i fizioterapeuta zbog bola.

Taj bol u stomaku je učinio da teže dolazi do daha, a uticao je na čitavu igru. Uprkos tome bi neko ko je samo video rezultat rekao da je rutinski odrađivao posao. Zna Đere dobro mere Đokovića i nekoliko puta ga je gurao do samog kraja (Serbia open i US Open prošle godine), ali uprkos svemu je Đoković stigao do dva seta.

Ipak, toliko puta do sada je uspevao da sve promeni, da je metamorfoza, ovog puta u pravog leptira, gotovo samo pitanje trenutka. I upravo taj trenutak čekaju navijači koji znaju koliko je visok plafon srpskog asa. Najviši ikada.

Naravno, trebalo bi očekivati da mu taj servis omogući dodatni odmor u samom meču, ali i lakši oporavak posle mečeva…

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Đoković će imati doduše i verovatno otežavajući trenutak jer se očekuje da u petak igra u dnevnom terminu, što je svakako dobra vest za sve u Srbiji. Kako u trećem kolu igraju dva Amerikanca – Frensis Tijafo i Ben Šelton – za očekivati je da Srbin bude prebačen u dnevni termin. Njegov meč bi mogao da krene već oko 20.00 po vremenu u Srbiji što bi mogao da bude celovečernji spektakl protiv Alekseja Popirina.

Metamorfoza je i te kako neophodna i zbog kvaliteta Australijanca koji je mnogo napredovao u poslednjih godinu dana. I zapravo je na grend slemovima ispadao samo od Novaka Đokovića i Tanasija Kokinakisa.

Treći put će ove godine na grend slemu Popirin odmeriti snage sa Novakom, a do sada je uspevao da mu uzme set i na Australijan openu i na Vimbldonu.

„Srećan sam da pobedim još jednom u četiri mesta, nastavlja da napreduje, osvojio je masters u Kanadi. Znamo da ima veliki servis i forhend, ali se njegova kretnja popravila. Ne pravi toliko grešaka kao ranije, generalno je napredovao. Samopouzdan je igra sjajan tenis i nema razloga da ne veruje da će biti sjajna predstava i da veruje u pobedu. Ipak, znam šta bi trebalo da uradim, uradiću domaći.“

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar