Novak Đoković
Foto: Bai Xuefei / Xinhua News / Profimedia

Svaki put kada Novak Đoković zakorači na teren ima priliku da postavi novi rekord. Posle 20 godina trajanja na najvišem nivou doveo je sebe do situacije da će svaki sledeći meč u nekom smislu ostati zapamćen u istoriji.

Takav je slučaj bio i za 61 minut provedenih na terenu u Šangaju u utorak uveče (po vremenu u Kini). Đoković je demolirao Flavija Kobolija sa 6:1, 6:2, brzo, lako i prilično jednosmerno do te mere da je ATP svojim merilima ocenio taj nastup sa ocenom preko 9,1 (prosek na ATP turu je oko 7,5).

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, nije tu postavljen rekord, već je u pitanju jedan istorijski koji će biti teško srušiti. Ruku na srce neće ni biti lako Đokoviću da ga održi na ovako visokom nivou (ne sme da izgubi u Šangaju ove godine), ali to je briga za neki drugi dan. Srpski teniser sada ima procenat pobeda od 82,02 odsto na mastersima i sada je, verovali ili ne, za 0,02 odsto bolji od legendarnog Rafaela Nadala koji je dugo bio rekorder.

Nadal je bio neumoljiv više od decenije na mastersima na šljaci, pa je neke osvajao nestvarni broj puta. Od 36 masters titula čak 11 je podigao u Monte Karlu, a 10 u Rimu. Nestvarno…

Španski as je stigao do 410 pobeda i 90 poraza u karijeri (tačno 500 mečeva na mastersima), a srpski as je trenutno na 406 pobeda i 89 poraza. To praktično znači da bi uskoro mogao da obori rekord i po broju ukupnih pobeda (mogao bi da se izjednači već u Šangaju ukoliko osvoji titulu), a već je rekorder po broju titula na mastersima sa 40.

View this post on Instagram

A post shared by TSH Tennis (@tsh.tennis)

BONUS VIDEO Novak Đoković – Flavio Koboli, najbolji momenti meča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare