Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali)

Novak Đoković - Karlos Alkaraz. To je finale Vimbldona koje je priželjkivao svaki navijač od kada su ukrstili rekete na Rolan Garosu. Snovi su uslišeni, spektakl je spreman, a za mnoge je ovo meč svih mečeva godine.

Foto: Nova.rs

Finale Vimbldona je oduvek bilo nešto posebno, a kada se na terenu pronađe mladi teniser koji želi da napadne najprestižniju tenisku nagradu i čovek koji je taj trofej sa ananasom na vrhu podizao već sedam puta (u osam finala, jedini poraz od Endija Marija 2013. godine) nema nikakve dileme da su zadovoljeni svi uslovi za spektakl kakav se retko viđa.

PROČITAJTE JOŠ

I počnimo upravo od toga Đoković juri tu osmu titulu na Vimbldonu kojom bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom i ujedno postao najuspešniji teniser na dva od četiri grend slema. To je još jedan pokazatelj koliko je dominantan uz to da ima 45 pobeda zaredom na Centralnom terenu (najviše od kada je napravljen pre 101 godine), uz to što ima 27 pobeda zaredom na grend slemu, nije izgubio meč od 2017. godine na Vimbldonu… Mnogo je tu rekorda koji će biti zlatnim slovima podebljani ili će biti zaustavljeni u nedelju.

Novak Đoković na Vimbldonu
Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Najbolji igrač svih vremena protiv trenutno prvog čoveka na planeti. Nema mnogo boljih mečeva od ovog i nema mnogo onih na najvažnijoj pozornici tenisa.

Đoković je i sam svestan da iskustvo može da pomogne u nekim momentima, ali da bi ovaj meč mogao da bude pravi vatromet i da će kvalitet i fizička sprema igrati veoma veliku ulogu. Od početka turnira je doživeo samo tri brejka, ali će sada njegov servis biti na najvećem izazovu. Siner je znao da namuči Đokovića, pa čak i da dođe do 0:40, a onda se Srbin čudesno vraćao. Ovog puta Alkarazu ne sme da dozvoli ni takve šanse.

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

„Ovo je možda najiščekivanije finale od početka turnira. Svi su želeli Alkaraza i mene, biće to njegovo prvo finale na Vimbldonu, mlad je neverovatno konstantan. Mnogi nisu očekivali da igra tako dobro na travi jer je njegova igra napravljena za šljaku ili sporiji beton. Bio je neverovatno uspešan da se navikne na podloge i zahteve rivala na svaki dan, to je velika veština jer je to jedna od mojih najvećih snaga tokom karijere. Mogao sam stalno da prilagođavam svoju igru u odnosu na izazove, to i on radi tako rano u karijeri“, počeo je Đoković o Alkarazu.

Nema nikakvu dilemu da će mu mladić iz Mursije biti ozbiljna prepreka, ali mnoge ovo podseća na scenarije kada je Rafael Nadal pokušavao da sruši „Kralja Vimbldona“ kako još uvek zovu Federera, možda još samo nekoliko sati. Nadalu je trebalo da odigra tri finala pre prve pobede protiv Švajcarca…

„On je divan momak, poštuje istoriju sporta i sve, njegova porodica je takođe divna. Video sam kako igra na Kvinsu i već je razvio veoma preciznu igru na travi, sudeći po predstavama svih igrača ovo je verovatno najbolje finale. Obojica smo u dobroj formi, sigurno želi titulu, radujem se tome, verovatno najveći izazov koji mogu da imam u svakom pogledu – emotivno, fizički, psihički… On je najbrži čovek na turu, ali vidim sebe kao prilično kompletnog igrača. Imali smo dobar meč dok nije počeo da se muči fizički u Parizu, bilo je sjajno biti deo toga. Ovde su drugačiji uslovi, trava je mnogo drugačije, imam više iskustva sa više grend slem finala, ali je on mlad, gladan, ali i ja sam gladan“, završio je Novak koji će u nedelju igrati finale Vimbldona protiv Alkaraza.

Novak Đoković na Vimbldonu
Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Đoković u nedelju može da postane najstariji šampion Vimbldona svih vremena (36 hofins i 55 dana) i ujedno jedini koji je osvojio više od jedne titule nakon navršene 35. godine (to bi mu bio četvrti grend slem posle 35, što nije uspeo niko nikad pre). Ujedno je ovo i treća najveća razlika u godinama u finalima grend slema, čak 15 godina i 348 dana.

Treći međusobni duel Đokovića i Alkaraza je zbog svega ovog više od tenisa, a nosi i jednu stvar koja nije bitna za istoriju već za ovaj sadašnji trenutak. Da pobedim uzima sve svedoči i što će se pobednik vratiti/ostati na vrh ATP liste. Ako slavi Alkaraz bi imao 9.675 poena,, a Novak 8.795, a ukoliko Đoković slavi imao bi 9.595 poena naspram 8.875 Španca.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant)

„Svi znaju da je Novak glavni favorit, čak i ja. Znam da je favorit, osvojio je poslednja četiri Vimbldona, želi peti u nizu, ima niz od 34 meča bez poraza ovde, to je nešto ludo. Pokušaću da ne mislim na to, na svu tu statistiku koju ima ovde na Vimbldonu. Ponašaću se kao da je u pitanju samo još jedan meč, kao i svaki drugi koji sam odigrao, pokušaću da pokažem najbolje i nađem način da ga pobedim“, jasan je Alkaraz.

To što poštuje Đokovića ne znači da ne želi da pronađe način da ga pobedi.

„On je legenda sporta, a ja sam uvek govorio, ako želiš da budeš najbolji onda moraš i da pobeđuješ najbolje. Želim da osvojim Vimbldon jednog dana, ali biće još posebnije ako u finalu pobedim Novaka. Bićeo vrlo emotivan trenutak za mene. To je nešto čemu sam se nadao čim se pojavio žreb, da igram finale sa njim i da uživam“, dodao je Španac.

Ovo je ujedno 16. put da se u finalima Vimbldona sastaju broj 1 i 2 na svetu (51. put u istoriji), a neverovatno zvuči da je odnos trenutno izjednačen 25-25.

Podsetimo, Alkaraz bi skinuo i proklektstvo Vimbldona jer od 2003. godine ovaj trofej je uklet za sve ostale igrače osim za „Veliku četvorku“. Od poslednjih 20 titula Đoković i Nadal su uzeli 17. Jednu od tri je uzeo Alkaraz u Njujorku 2022. godine.

Sve ovo znači da je mnogo toga u igri u ovom trenutku, ali su najvažnije na kraju tri stvari – ukupan broj grend slemova, ukupan broj Vimbldona i mesto na ATP listi. Sve ovo je više od igre za ove igrače, a obojica su gladni. Zbog toga je Đoković i najavio pravu gozbu u finalu. U Srbiji bi bili zadovoljni da samo na kraju pojede vlat trave. To bi značilo da je posao već završen. Da je osmica ispisana u istorijskim knjigama.

BONUS VIDEO Novakov urlik, sudija mu uzeo poen na Vimbldonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar