Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

"Dugo se nisam osećao ovako mizerno", poručio je Novak Đoković još uvek vrele glave na terenu. Uspeo je da prebrodi bombe Huberta Hurkača sa 7:6(6), 7:6(6), 5:7, 6:4 i tako preživi potencijalnu najveću "kosku" na čitavom turniru.

Foto: Nova.rs

Hubert je u ponedeljak igrao kao da mu je prezime Sampras i kao da je osvojio sedam titula na Vimbldonu. Pogađao je servise kao na traci, a meč je završio sa čak 33 asa. Pogodio je 73 odsto prvih servisa na meču, ali kada god bi njegov procenat pao Novak je uspevao da pronađe rešenje.

PROČITAJTE JOŠ

I baš kao što je na treningu pre meča vežbao ritern, tako je i svaki put nakon servisa Hurkača znao da pogleda ka boksu. Tražio je novu iskru, novu ideju iz lože. Govorili su mu uporno da se drži plana i da će u jednom trenutku sve da proradi.

Posle finala Vimbldona prošle godine je Ivanišević poručio da 75 minuta Đoković nije video loptu i zaista tako je bilo i ovog puta. U prvom i trećem setu je Hurkač pogodio 87, a onda i 85 odsto prvog servisa. Impresivno…

Do sada su mnogi i zaboravili da je Sampras pominjan i u nedelju kada je Đoković potukao njegov rekord po broju uzastopnih taj-brejkova koje je dobio na grend slem turnirima u toku jedne sezone. Novak je trenutno na 14, a poslednji put mu se desilo da ga neko dobije u taj-brejku 19. januara kada je Enco Kuako to uspeo da uradi.

Novak Đoković na Vimbldonu
Foto: EPA-EFE/NEIL HAL

Da je broj 14 bio sudbonosan na ovom susretu svedoči i to što je po 14. put Novak stigao do četvrtfinala Vimbldona po čemu se izjednačio sa Džimijem Konorsom, ispred njega je samo Rodžer Federer sa 18. Po broju pobeda je Novak trenutno na 90-10, pa je po procentu trenutno drugi u istoriji posle Bjorna Borga (92,7 odsto).

Na momente je delovalo kao da je Đoković zver u kavezu, ali ovog puta je kavez bio samo njegov um. To je taj zlatni kavez šampiona koji mora da bude razvaljen, obijen i uništen. To je upravo ono što razlikuje velike igrače od legendi. A kada se u čitavu priču uključi najbolji ikada – onda vidimo malu kliniku kako samog sebe disciplinovati i kako kanalisati svu nagomilanu frustraciju i bes.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Morao je da se oslobodi neverovatnog pritiska koji je na njega stavljao Hurkač iz gema u gem. Servisi koji bi drugog igrača lansirali van Centralnog stadiona Novaku nisu davali pravu priliku da napadne.

Bilo je to takvo izdanje da smo već komentarisali u novinarskoj loži da li je Hurkač postao kiborg, pa ne uspeva da promaši. Bio je događaj kada bi Hurkač promašio prvi servis. Tako je servirao da je razmazao kreč po čitavom terenu, kako i ne bi kada bi zakucao lopticu od 220 kilometara na čas tačno na liniju.

Novak je još jednom pokazao da je kao voda, da uvek pronađe svoj put. Nije bilo lako, nije bilo lepo, ali je bilo uspešno taman dovoljno da da domaći zadatak Šarlu Lekleru i Pjeru Gasliju, vozačima Formule 1, koji su se pojavili da uživaju u tenisu. Još jednom su nakon Monte Karla bili na meču srpskog asa i imali su šta i da vide.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Nije to bila škola tenisa u smislu dominacije nego kako da pronađete način da sebe zauzdate, da se smirite. Nije bilo bezobrazluka sa tribina, nije bilo provokacija (ukoliko ne računamo dve kartonske maske Federera i Nadala), nije bilo dodatnog goriva. Bio je tu samo Hurkač i njegovi savršeni servisi.

Verovatno se češće dešava da neko pogreši na igrici nego Hurkač na Centralnom terenu. Ima nešto posebno u toj vezi (pao je tu po poslednji put u karijeri pre dve godine i Federer i to sa 6:0 na kraju), a mogao bi to da naplati u jednom trenutku. Taj trenutak bi mogao da bude tek kada Đoković odluči da mu je dosta tenisa.

Hubert Hurkač
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Pokušavao je Novak da ostane miran, a onda bi se iskalio ka svojoj loži. Imao bi šta da kaže i u jednom trenutku tražio da mu se nešto dostavi, pa je Miljan Amanović odmah otrčao po to.

U pokušaju da se iscenira neka druga konotacija mnogi će drugačije tumačiti istu situaciju, ali ovo nije bilo ništa neoubičajeno. Pogotovo ne kada meč traje dva dana, kada dolazi do pomeranja, do odlaganja, a onda žurbe na teren zbog neočekivane povrede.

I kada pogledate iz te perspektive i ne čudi što je Novak bio nervozan, pa nije ni on na dugme. Ili možda jeste? Uvek se upali mašina kada je to preko potrebno.

Ovog puta nije bio dovoljan ni gotovo savršeni meč Hurkača.

BONUS VIDEO Đoković pobedio Hurkača na Vimbldonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar